Care este raportul de forte in Comisia de buget si finante care va decide pragul de la SIF-uri. Cum comentati?

Autor: Andrei Chirileasa 23.02.2010

Deputatii puterii (PD-L, UDMR, minoritati si independenti) si cei ai opozitiei (PSD plus PC si PNL) au cate jumatate dintre cele 34 de locuri din Comisia de buget si finante care urmeaza sa decida in termen de cateva saptamani forma finala a proiectului de lege privind pragul de detinere de la SIF-uri care va fi dezbatut in Camera Deputatilor.

Majoritatea parlamentarilor PD-L sustin proiectul de ridicare a pragului de detinere de la 1% la 5%, fapt dovedit de votul din Senat, dar si de faptul ca initiativa legislativa a fost sustinuta initial in principal de colegii de partid ai senatorului Ovidiu Marian.

Pe lista initiatorilor se regasesc insa si parlamentari din PSD, PNL sau din UDMR. Pe de alta parte, parlamentarii PSD s-au opus pana acum ideii de ridicare a pragului de detinere la SIF-uri, fiind mai inclinati sa tina partea presedintilor SIF.

Un lucru pare insa cert: proiectul de lege nu va trece de Comisia de buget si finante fara modificari. "Legea are mai multe lacune care trebuie indreptate. Avem un ragaz de doua-trei saptamani pentru lucrul acesta", a declarat Adrian Nitu, secretarul Comisiei de buget si finante din Camera Deputatilor si unul dintre initiatorii proiectului.

Principala problema care ramane de rezolvat in cazul in care pragul de detinere va fi majorat de la 1% la 5% este cea a votului concertat, care a generat anul trecut scandalul care a determinat initiativa de eliminare a pragului la SIF-uri.