Exclusiv online - Cum a ajuns CNVM sa fie obligata sa plateasca despagubiri de 7,5 mil. lei clientilor firmei de brokeraj Mobinvest

Autor: Roxana Pricop 24.02.2010

Un grup de peste o suta de investitori, fosti clienti ai societatii de brokeraj Mobinvest din Oradea, au obtinut in instanta daune in valoare de 7,5 mil. lei pe care trebuie sa le primeasca de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si Mobinvest, potrivit unei hotarari a Tribunalului Bihor. Hotararea poate fi atacata prin recurs.

Scandalul de la Mobinvest este unul dintre cele mai mari din ultimii ani de pe Bursa.

Decizia luata de instanta judecatoreasca este o prima solutie in cazul Mobinvest, dupa aproape doi ani de la declansarea cazului. Cei pest o suta de investitori, din totalul de 573 ai societatii de brokeraj din Oradea, au obtinut astfel daune de 7,5 mil. lei pentru pierderile inregistrate ca urmare a blocarii de catre CNVM a conturilor de instrumente financiare deschise la Mobinvest in intervalul cuprins intre 9 iulie si 5 decembrie 2008, in urma unor nereguli constatate de Comisie in activitatea firmei de brokeraj.

In acest interval de cinci luni, principalul indice bursier BET a pierdut peste 50%, iar indicele celor cinci societati de investitii financiare BET-FI a pierdut peste 65%. Astfel, cei aproape 600 de clienti au ramas captivi pe o bursa in picaj, neputandu-si vinde actiunile, ceea ce le-a adus pierderi semnificative.
Instanta judecatoreasca va stabili cum anume va fi impartita daunele de 7,5 mil. lei intre CNVM si Mobinvest. Oficialii CNVM au declarat ca "Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare va exercita caile legale de atac in termenele stabilite de Codul de Procedura Civila impotriva hotararii Tribunalului Bihor - Sectia Comerciala, in dosarul 2714/111/2009".

La inceputul anului, Comisia mai avea circa 3 mil. lei in conturi, astfel ca indiferent de cat anume ii va reveni de platit Comisiei din totalul de 7,5 mil. lei, resursele financiare ale Comisiei vor fi puse la grea incercare. Prin atacarea deciziei Tribunalului Bihor cu un recurs, CNVM ar putea castiga un ragaz pretios de timp.

"In instanta se va stabili cat va plati fiecare dintre parti. Eu voi plati partea cuvenita societatii Mobinvest", a spus Gavril Avram, fostul presedinte si actionar al societatii Mobinvest. El a fost sanctionat de CNVM cu o amenda de 10.000 de lei si suspendarea pentru trei ani a dreptului de desfasurare de activitati sau servicii de investitii financiare. Tot in 2008, CNVM a retras si autorizatia de functionare a societatii de brokeraj.

Potrivit lui Avram, alte cateva sute de fosti clienti urmeaza sa dea CNVM si Mobinvest in judecata pentru a-si recupera pierderile.

Cum s-a ajuns la blocarea conturilor

Blocarea conturilor de instrumente financiare a fost decisa de arbitrul pietei de capital ca urmare a descoperirii unor de nereguli la societatea de brokeraj. Printre neregulile descoperite in 2008 de CNVM se numara: societatea a decontat tranzactii de cumparare de actiuni si a operat retrageri de numerar pentru opt clienti, in conditiile in care soldul conturilor acestora era debitor (adica acestia datorau bani altor investitori), utilizand disponibilitatile celorlalti clienti, fara a avea acordul acestora. De asemenea, societatea a pastrat in casierie, pe perioade indelungate de timp, sume importante de bani si nu a luat decat masuri superficiale in vederea pastrarii in siguranta a activelor clientilor.

Cum arata bilantul societatii de brokeraj Mobinvest

Potrivit celor mai recent informatii, valoarea estimata la sfarsitul lunii septembrie 2008 a portofoliului celor 573 clienti era de aproape 31,8 mil. lei. Soldul de casa pe total clienti Mobinvest era negativ, respectiv de minus 3 mil. lei, la acea data, mai exact societatea trebuia sa recupereze 3 mil.lei. Clientii debitori erau in numar de 217, avand un sold de casa negativ in valoare de 5,5 mil. lei. Valoarea estimata la sfarsitul lunii septembrie 2008 a portofoliului detinut de acestia era de 11,8 mil. lei. Clientii creditori erau in numar de 355 si erau inregistrati cu un sold de casa de 3,47 mil. lei si o valoare estimata a portofoliului de 20 mil. lei. In conturile societatii erau 545.213 lei, suma ce acoperea doar 15,7 % din soldul de casa al clientilor creditori.

"Fiecare societate de brokeraj are clienti debitori, nu doar Mobinvest. In 2008, la doar cateva zile de la emiterea Ordonantei prin care CNVM a decis blocarea conturilor, am cerut Comisiei sa imi dea un interval de timp in care sa corectez totul, insa nu am primit niciun fel de ragaz", a mai spus Avram.

Potrivit ordonantelor emise de CNVM, din iulie si pana in august 2008, arbitrul pietei de capital a acordat la fiecare doua saptamani un termen limita de cinci zile in care societatea sa recupereze sumelor datorate de clientii debitori.

Administrarea speciala o solutie de avarie pentru Mobinvest

Timp de cateva luni in 2008, societatea Mobinvest din Oradea a fost pusa sub administrare speciala, o premiera pentru piata locala de capital. CNVM a desemnat atunci firma Dinu Urse si Asociatii din Bucuresti, specializata in aplicarea procedurilor de insolventa, drept administrator special. Potrivit lesgislatiei, administratorul special trebuia sa preia integral atributiile consiliului de administratie al Mobinvest, insa, in cazul Mobinvest, administratorul special a intocmit un raport al situatiei in care se afla societatea pe care l-a transmis ulterior CNVM. In baza acelui raport, CNVM a dispus deblocarea conturilor de instrumente financiare ale clientilor, continuand pana in prezent sa tina blocate conturile de disponibilitati banesti ale clientilor, cu exceptia alimentarilor.

Gavril Avram nu se afla insa la prima confruntare cu CNVM. In 2007, Avram a mai fost amendat de CNVM pentru manipularea cursului actiunilor Amonil. De asemenea, Casa Romana de Compensatie a dat in judecata Mobinvest pentru recuperarea a peste 1,7 mil. lei. Aceasta suma era datoria pe care brokerii au avut-o ca urmare a pozitiilor deschise in 2006 pe Bursa de la Sibiu pe contractele futures avand ca activ suport actiunile Amonil.