Topul celor mai mari banci din Romania in 2009

Autor: Razvan Voican 23.02.2010

Banca de stat CEC a urcat spectaculos pana pe locul cinci, mai ales pe seama finantarii guvernului, dar si a cresterii creditului privat cu 13%. Anul de criza 2009 a lasat urme spectaculoase in clasamentul primelor 10 banci romanesti: cota de piata a BCR, cel mai mare creditor local, a alunecat sub pragul de 20%, competitorii sai austrieci de la Raiffeisen au cazut pe locul 7, in timp ce Banca Transilvania, unul dintre sprinterii anilor 2007-2008, a ajuns pe 8.



Pe o piata in care creditul privat a inghetat, caderea unora a insemnat ascensiunea altora: grecii de la Alpha Bank au urcat pe pozitia a patra in pofida speculatiilor privind posibile efecte negative ale crizei din tara de origine a bancii-mama, iar banca de stat CEC a ajuns pe locul 5, dupa o crestere a cotei de piata cu doua puncte procentuale, pana la 6,3%. Activele CEC s-au majorat cu peste 50% pe seama achizitiei de titluri de stat, dar si a cresterii soldului creditelor, insa efortul de a credita s-a reflectat in deteriorarea portofoliului, astfel ca ponderea creditelor clasificate ca indoielnic si pierdere a sarit de 20%.

Potrivit unor surse bancare, marea majoritate a bancilor din top 10 au ramas pe profit anul trecut. Exceptiile: Volksbank, controlata de grupul austriac cu acelasi nume si care are dificultati si acasa, si Bancpost, detinuta de grecii de la EFG Eurobank, care a avut unul dintre cei mai grei ani din istoria sa de 19 ani.

Marea surpriza a clasamentului pe 2009 este caderea Raiffeisen pana pe locul sapte, cu o cota de piata cu putin peste 6%. Construita pe structura fostei Banci Agricole, Raiffeisen a fost a treia banca locala pana in 2008, cand a fost detronata de compatriotii de la Volksbank. In 2009, bilantul Raiffeisen s-a comprimat, in timp ce Alpha Bank, CEC si UniCredit au crescut substantial. Cu toate ca si-a majorat usor cota de piata fata de 2008, Banca Transilvania, cel mai mare creditor privat autohton, a alunecat pe locul 8, dupa ce in 2007 urcase pe 5.

Daca in 2006, cand a fost preluata de austriecii de la Erste, BCR detinea peste un sfert din activele bancare, in 2009 cota de piata a bancii a ajuns la 19%. Pozitia sa de lider dupa active nu este insa periclitata. BRD si-a conservat pozitia secunda, cu o cota de 14,1%, ajustata cu 1,5 puncte procentuale fata de 2008. Filiala grupului francez a devansat insa BCR la profitul net calculat dupa contabilitatea romaneasca, raportand un castig de 792 mil. lei, in timp ce subsidiara austriecilor a obtinut, potrivit unor surse bancare, doar 181 mil. lei, in scadere cu peste 80% fata de 2008.

Volksbank a ramas pe locul trei si a intrat pe pierdere, cu un minim avans la active in fata grecilor de la Alpha Bank care si-au marit cota de piata la 6,4% si au reusit sa incheie anul cu profit si dupa contabilitatea locala, desi la 9 luni intrasera si ei pe pierdere.

Italienii de la UniCredit au urcat la peste 6% cota de piata, insa au ramas pe locul 6, in urma CEC.

In schimb, Bancpost, una dintre primele banci infiintate dupa 1990, a pierdut cota de piata, coborand pe locul 9 si a si intrat pe pierdere in pofida eforturilor de restructurare. Numarul salariatilor a fost redus cu circa 400, iar din echipa de top management a fostului CEO Manuela Plapcianu nu a mai ramas nimeni.

Olandezii de la ING si-au conservat locul 10 ocupat de mai multi ani, cu o cota de 3,3% din activele sistemului bancar, in conditiile in care bilantul a crescut usor fata de 2008, la circa 11 mld. lei (2,6 mld. euro). Recent, au raportat un profit brut de 84 mil. lei (20 mil. euro), in scadere cu 20%.