Cele mai importante evenimente ale zilei

Ziarul Financiar 23.02.2010

1. 14.000 de oameni din sectorul public ar putea fi dati afara. Guvernul s-a angajat in fata FMI sa reduca cheltuielile de personal cu 240 milioane de euro, prin concedieri. Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI pentru acordarea transelor III si IV din imprumut sa reduca in 2010 cheltuielile de personal cu 0,2% din PIB (aproximativ 240 milioane de euro) prin disponibilizari din sectorul public, o economie similara urmand sa fie obtinuta prin diminuarea platilor cu orele suplimentare si prime.

Conform calculelor ZF, disponibilizarile din sectorul public ar putea afecta aproximativ 14.000 de persoane.

2. Fitch a revizuit in scadere ratingurile a patru banci elene, prezente si in Romania. Agentia de evaluare financiara Fitch a revizuit in scadere ratingurile bancilor elene National Bank of Greece (NBG), Alpha Bank, Efg Eurobank si Piraeus Bank, toate cu activitati in Romania, anticipand impactul negativ al problemelor fiscale din Grecia asupra profitabilitatii si calitatii activelor.

Calificativele pentru imprumuturi pe termen lung au fost revizuite la "BBB", de la "BBB+", pentru toate cele patru institutii financiare, iar ratingurile pentru credite pe perioada scurta la "F3", de la "F2, se arata intr-un comunicat al Fitch.

Perspectiva calificativelor celor patru banci este negativa.

3. Firmele care angajeaza someri nu platesc niciun fel de contributii sociale sase luni. Guvernul spera sa creeze 50.000 de locuri de munca. Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta potrivit careia firmele care angajeaza someri beneficiaza de scutire la plata contributiilor de asigurari sociale pentru o perioada de sase luni.

"Speram ca printr-o asemenea masura sa putem crea in jur de 50.000 de locuri de munca si prin care sa putem mentine somajul in limite controlabile, si, in acelasi timp, sa cream noi locuri de munca in economia romaneasca", a declarat premierul Emil Boc la finalul sedintei de Guvern.

Rata somajului a ajuns la 8,1% in luna ianuarie, iar numarul somerilor la aproape 750.000.

4. Criza reduce consumul de bere. Heineken Romania anunta vanzari in scadere cu 11% in 2009. Vanzarile in volum realizate de Heineken Romania au scazut anul trecut in linie cu piata, potrivit informatiilor aparute in raportul anual al companiei olandeze. Potrivit estimarilor realizate de acestia, piata berii din Romania a inregistrat anul trecut o scadere de aproximativ 11,3%, ca urmare a scaderii puternice a vanzarilor din retail pe fondul reducerii puterii de cumparare si a sumelor de bani trimise de romanii din strainatate.

"Vanzarile Golden Brau au depasit piata, dar brandurile Heineken, Ciuc si Bucegi au inregistrat scaderi ale vanzarilor mai mari decat piata", mentioneaza raportul anual.

5. BT taie 0,25% din dobanzile la depozitele in lei. Banca Transilvania a redus cu un sfert de punct procentual dobanzile bonificate la depozitele la termen in lei, pana in intervalul 7,75%-8% pe an. Depozitele cu scadenta la o luna si trei luni vin acum dobanzi de 7,75% pe an, in timp ce bonificatiile pentru depozite cu maturitatea mai mare de sase luni ajung la 8% pe an.

Si dobanzile la conturile de economii in lei pentru persoane fizice au fost reduse cu 0,25% pe an, pana la 7,75% pe an pentru sumele intre 10.000 si 100.000 de lei si 8,25% pentru sumele de peste 500.000 de lei.

In cazul depozitului pe 210 zile, dobanda a fost redusa cu 0,75%, pana la 7,75% pe an.