CARTEA DE LITERATURA/ Realitatea ca reflex al literaturii

Autor: Stelian Turlea 24.02.2010
Gheorghe Sasarman
Intre oglinzi paralele
Publicistica (1998-2009)
Editura Casa Cartii de Stiinta
Stabilit din 1983 in Germania, la Munchen, clujeanul Gheorghe Sasarman a lucrat ca informamtician, dar a continuat, dupa 1989, sa publice in ziarele si revistele din tara. Vreme de cativa ani a fost si colaborator permanen al "Ziarului de Duminica" (toate articolele publicate aici se regasesc in volumul de fata). Masivul volum (peste 450 de pagini) cuprinde articole si eseuri aparute in ziare si reviste din tara si strainatate si este impartit in mai multe parti: "Dilemele scriitorului prebeag"; "Arta si spiritualitate"; "Buclucasul dor de duca"; "Imaginea Romaniei"; "Un paradis pe datorie"; "Ipostaze ale democratiei"; "Fascinatia enigmelor". O critica adusa editorului: in mod cert din ratiuni financiare, pentru a reduce numarul de pagini, corpul de litera cu care este tiparita cartea este atat de mic incat devine obositor si in mod cert va indeparta, din pacate, nu putini cititori.
Gene Wolfe
Cartea Soarelui Nou
Editura Leda
Gene Wolfe s-a afirmat ca scriitor de science-fiction in 1972, a primit apoi numeroase premii, intre care si unul pentru... poezie science-fiction. "Tetralogia Soarelui Nou" a devenit opera clasica in domeniu si a castigat sase premii prestigioase. Peter Wright spunea: "Cartea Soarelui este Ulysses al SF-ului". Eroul este un ucenic in Ghilda Tortionarilor, pe nume Severian, care isi calca juramantul, este exilat si isi incepe o odisee fantastica prin lumea plina de primejdii a unui viitor indepartat. Din aceasta tetralogie, Irina Horea a publicat primele doua volume: "Umbra tortionarului" si "Ghiara conciliatorului", adaugandu-le si cate un glosar.
George Pelecanos
Gradinarul noptii
Editura RAO
Un roman politist din 2006 a carui actiune se desfasoara la Washington DC. Un detectiv si doi fosti politisti investigheaza posibila revenire, dupa douazeci de ani, a unui criminal in serie. Cu ani in urma, asasinul facuse trei victime impuscate in cap si abuzate fizic. Asasinul a fost botezat "Gradinarul noptii". Politistii au iesit intre timp la pensie, dar se implica din nou in cautarea faptasului cand un adolescent prieten cu fiul unuia dintre politisti este gasit asasinat. Romanul a fost foarte bine primit de critica. "Newsday" scria: Pelecanos este "unul dintre rarii autori cu un talent innascut pentru thriller." Traducere din limba engleza de Diana Mihaela Balteanu.
J.M.G. Le Clezio
Pestisorul de aur
Editura ART
"Cand aveam sase sau sapte ani, am fost furata. Nu-mi mai amintesc momentul pentru ca eram prea mica, si tot ce-am trait dupa aceea a sters aceasta amintire. "Fetita pe jumatate surda, tinand la piept singura aminitire a originii ei - cercelul in forma de semiluna - ajunge la capatul lumii. Au trecut cincisprezece ani cu intamplari nenumarate si fata ajunge in locul de unde a fost furata. "Acum stiu ca am ajuns la capatul calatoriei mele. Aici este, nicaieri altundeva." Traducere din limba franceza de Claudiu Komartin.
Radu Petrescu
Ce se vede
Editura Paralela 45
Aparut in 1979, romanul acesta este reprezentativ pentru scrisul unuia dintre cei mai subtili autori ai literaturii romane. Radu Petrescu - scrie editorul pe coperta a patra - construieste o lume a suprafetelor si a senzatiilor, in care destinul personajelor dintr-un Bucuresti burghez, dar totusi atemporal, se implineste la granita dintre real si literar. Romanul apare in colectia "Biblioteca romaneasca", initiata de Ruxandra Mihaila.
Costel Stancu
Inghititorul de creioane
Editura Tim Resita

"Portretul artistului la 40 de ani" ar putea fi subintitulat acest volum de poezie, al zecelea al poetului resitean Costel Stancu, tot asa cum versul "Am sangerat cat un apus intreg" ar putea deveni motto-ul acesteia. Caci despre adierea mortii este vorba in majoritatea poemelor din volum, despre adierea mortii si despre tacerea lui Dumnezeu. Pentru muzicalitatea intensa si profunzimea metaforei, merita citat acest "Dans": "Se-aseaza robu-alaturi de stapana/ - ca pe-un inel de aur doua chei./ Pentru o clipa, lantul lui atinge/ bratara fina de pe glezna ei.// Mana in mana, ochi in ochi, ii pare/ ca fac al lumii tainic inconjur./ Si, moale, in pamant se scurge timpul/ prin trupurile lor fara contur.// Danseaza lin, gusta licoarea/ ce nefiresc i-a-mpreunat./ In schimbul indraznelii, robul/ va fi, in zori, decapitat.// Ce-i pasa, mainele-i departe!/ Moartea? Mai mult o aratare./ O insula spre care tot vaslesti/ iar cand ajungi aproape, ea dispare.// E ora dansului, cantati, viori!/ Sa se prefire viata-ntr-un suspin./ Acum, pana si regele il iarta/ pe cel ce i-a turnat otrava-n vin." (Ioan Es. Pop)