Raiffeisen taie pana la 2% din dobanda la creditele in lei

Autor: Angela Placinta 24.02.2010

Raiffeisen Bank, a saptea institutie de credit de pe piata locala, prinde din urma tendinta pietei de ieftinire a creditelor in lei si taie cu pana la doua puncte procentuale dobanda la imprumuturile negarantate. De asemenea, banca a redus cu pana la un punct dobanda bonificata la depozitele in lei.

Astfel, pentru un credit in lei cu o valoare mai mica de echivalentul a 3.000 de euro, dobanda este acum de 12,5% pe an (dobanda anuala efectiva, DAE, este de 24,18% pentru perioada maxima de creditare, 72 de luni). In cazul unui imprumut negarantat in lei cuprins intre 3.000 si 7.000 de euro, dobanda este de 11,5% pe an (DAE de 21,38%, 84 de luni), iar pentru un credit cu o valoare de peste 7.000 de euro, dobanda a scazut la 10,5% pe an (DAE de 18,24%, 120 de luni). Comisionul de administrare scade pe masura ce valoarea creditului creste: 0,45% pentru sumele de pana la 3.000 de euro, respectiv 0,33% pentru cele de peste 7.000 de euro. Pana pe 15 aprilie, Raiffeisen vinde o varianta "de criza" a creditului de nevoi personale fara garantii, permitand prin contract intreruperea platii ratelor timp de 3 luni, succesive sau nu, oricand pe parcursul perioadei de creditare, la pachet cu asigurare de viata si somaj, costul total nefiind precizat.

"Efectul politicii monetare a BNR se face simtit atat in evolutia ROBOR , cat si in dobanzile practicate de bancile comerciale. Am decis sa reducem dobanzile cu pana la 2% si sa lansam un produs nou care ofera o protectie suplimentara, prin combinarea asigurarii de somaj cu o perioada de gratie", a declarat Radu Topliceanu, directorul Ariei Clienti persoane fizice din cadrul Raiffeisen Bank.

Banca a redus si dobanzile practicate la depozitele in lei cu pana la un punct, nivelul maxim fiind de 8% pe an, pentru un depozit de peste 40.000 de lei, cu scadenta de 6 sau 12 luni. In cazul pensionarilor sau al angajatilor care isi primesc pensia, respectiv salariul pe un card Raiffeisen, dobanda anuala se majoreaza cu 0,25 puncte.

In ultimele saptamani mai multe banci, printre care se numara BCR, Banca Transilvania, UniCredit Tiriac, OTP si Intesa Sanpaolo, au redus dobanzile la imprumuturile si depozitele in lei, incorporand astfel semnalele BNR de reducere a dobanzii de politica monetara. In ultima sedinta BNR a scazut dobanda cu o jumatate de punct, pana la 7%, fiind asteptata inca o reducere in sedinta de politica monetara care va avea loc pe 29 martie.