CNVM obliga Fondul Proprietatea sa faca in 45 de zile ce nu a facut in 5 ani

Autor: Roxana Daniela Pricop 24.02.2010

Dupa cinci ani in care a functionat in afara pietei de capital, Fondul Proprietatea a primit un termen limita de 45 de zile, pana pe 9 aprilie, sa se inregistreze la CNVM. Miza sunt comisioanele de 3 mil. euro pe care arbitrul pietei de capital le va incasa anual de la fond.



Pe 23 februarie, CNVM a luat prin surprindere Fondul Proprietatea (FP) conditionand intrarea in vigoare a contractului de administrare cu Franklin Templeton de inregistrarea FP la CNVM in categoria Alte Organisme de Plasament Colectiv (AOPC). Mai mult, Comisia a dat un termen limita de 45 de zile pana la care Fondul trebuie sa depuna documentatia.

"Fondul produce efecte pe piata de capital si trebuie sa fie inregistrat la Comisie. Obligatia noastra este de a mentine o piata ordonata. Prin termenul limita acordat vrem sa grabim procesul de listare al Fondului", a spus Bogdan Chetreanu, comisar in cadrul CNVM.

Conducerea Fondului nu a putut fi contactata pana la inchiderea editiei.

Fondul Proprietatea va aduce venituri la CNVM cat toata piata de investitii

Fondul Proprietatea se afla in prezent in al cincilea an de viata, si, sub o forma sau alta, a produs efecte pe piata de capital in tot acest interval. Aceste efecte nu au reprezentat insa o problema pentru CNVM pana la inceputul acestui an.

"CNVM nu are temei legal de a conditiona intrarea in vigoare a contractului de administrare. Nu exista niciun text de lege care sa faca referire la acest lucru. Este adevarat ca CNVM este abilitata sa faca regulile pe piata de capital, dar aceasta conditionare nu are sens, decat daca este in interesul Comisiei ca Fondul sa fie inregistrat", au spus surse din piata avocaturii.

Cum Fondul Proprietatea dispune de active de peste 12,2 mld. lei (3 mld. euro), cat toate fondurile de investitii si cele cinci SIF-uri la un loc, CNVM ar incasa lunar sub forma comisioanelor aplicate activelor Fondului circa 300.000 de euro si anual 3 mil. euro, odata ce Fondul va fi inregistrat. Acesti bani ar putea rezolva problemele de lichiditati cu care se confrunta CNVM in aceasta perioada.

Inca o rasturnare de situatie

Decizia CNVM complica si mai mult situatia delicata in care se afla Fondul, neschimbata in ultimii ani. Mai exact, potrivit legislatiei in vigoare, inregistrarea Fondul este conditionata de o evaluare a activelor si de o corelare a acestora cu capitalul social. Daca activele Fondului sunt mai mari decat capitalul social, este necesara o majorare de capital, in caz contrar, diferenta va fi transformata in actiuni neplatite. Potrivit bilantului pe 2009, activele totale ale FP sunt de 12,2 mld. lei la un capital de 14,24 mld. lei, din care circa 500 mil. lei nu au fost inca varsate de Ministerul de Finante.

Cea mai mare provocare va fi insa la nivelul conducerii. Cele 45 de zile sunt un termen limita extrem de strans pentru semnarea contractului de administrare cu Franklin Templeton si pentru organizarea unei Adunari Generale a Actionarilor in care Franklin Templeton sa fie aprobat ca administrator unic al FP. Tot in AGA, actionarii vor trebui sa aprobe modificarea actului constitutiv si inregistrarea Fondului la CNVM. Desfasurarea unei AGA are loc in 30 de zile de la convocare. Semnarea contractului de administrare este la doar cateva zile distanta, dupa ce decizia actionarilor de pe 10 februarie de a aproba forma finala a contractului a fost publicata pe 23 februarie in Monitorul Oficial

Mandatul actualei conduceri este tot mai scurt

In acelasi 45 de zile, daca inregistrarea FP se va face sub administrarea Templeton, compania britanica trebuie sa prezinte Comisiei o echipa locala de profesionisti. Templeton si-a inregistrat sucursala in Romania inca din vara anului trecut, insa a oprit recrutarile de personal neputand estima cu exactitate cand va prelua atributiile de administrare.

Fondul se poate inregistra si inainte ca Franklin Templeton sa preia atributiile de administrator, insa actuala conducere, formata dintr-un Consiliu de Supraveghere si Directorat, nu indeplineste pe deplin cerintele CNVM privind experienta minima de trei ani in domeniul administrarii de investitii sau in domeniul pietei de capital. Mai exact, membri din conducere, precum Crinuta Dumitrean sau Gheorghe Pogea nu indeplinesc aceste criterii, fiind necesara schimbarea acestora.

Inregistrarea la CNVM ar bloca despagubirile la ANRP

Inregistrarea la CNVM in categoria AOPC va costa Fondul 11.000 de lei, insa costurile ulterioare inregistrarii sunt urias mai mari, pentru ca procesul de conversie al titlurilor de despagubire in actiuni va fi blocat la ANRP si in termen de 90 de zile de la inregistrarea Fondului, Ministerul de Finante trebuie sa lanseze o oferta publica de vanzare de actiuni in vederea listarii, potrivit legislatiei in vigoare.

Actuala conducere a Fondului, in frunte cu Ionut Popescu, si-a declarat public intentia de a lista Fondul fara oferta.

"Cu cat Fondul este mai nepregatit de listare acum, cu atat mai mult va dura acest proces", mai spun sursele.

Salvarea in acest caz ar putea veni de la modificarea Ordonantei 81 din 2007, prin includerea unor amendamente care sa nu mai oblige Ministerul de Finante sa faca oferta publica de vanzare si nici ca procesul de conversie sa mai fie blocat la ANRP, unde listele de asteptare se intind pe cativa ani.

Zeci de mii de persoane expropriate de regimul comunist asteapta in continuare sa fie despagubite cu actiuni la Fondul Proprietatea. Pana acum, doar putin ,peste 3.000 de persoane au primit actiuni.

Program incarcat

Ce are de facut Fondul Proprietatea in 45 de zile pentru a fi inregistrat la CNVM