Brokerii cred ca pana la noi discutii privind pragul va fi liniste pe SIF-uri

Autor: Adrian Cojocar 24.02.2010

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri indecis pe fondul unor tranzactii reduse, de pana in 5 milioane de euro. Principalul indice al pietei BET a pierdut 0,3%, iar indicele BET-C a coborat cu doar 0,2%.

De cealalta parte, SIF-urile au urcat pe parcursul zilei si cu 1%, pentru ca pe final sa inchida cu un avans in medie de 0,4%.

Brokerii sunt de parere ca variatiile si lichiditatea scazuta de ieri se va mai mentine o perioada, ca urmare a amanarii discutiilor privind majorarea pragului la SIF-uri.

"Pana la noi elemente, zvonuri sau stiri legate de discutiile din cadrul Comisiei de buget-finante privind proiectul de majorare a pragului, SIF-urile nu vor avea o volatilitate prea ridicata si probabil ca preturile vor stagna in jurul nivelurilor din prezent. Din cate inteleg, nu se stie nici daca proiectul va intra saptamana viitoare in Comisia de buget-finante", spune Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al societatii de brokeraj Estinvest din Focsani.

Indicele BET-FI s-a lovit din nou ieri de pragul psihologic de 30.000 de puncte, in jurul caruia s-a mentinut in ultimele sedinte, desi pe parcursul zilei de ieri reusise sa-l treaca.

"Deocamdata nu exista o majoritate clara a celor care cred intr-un verdict intr-un sens sau altul. Totusi, amanarea discutarii proiectului conteaza pentru speculatori pentru ca stirbeste din randamentul obtinut de acestia. Cei care au iesit marti din piata vor reveni atunci cand vor aparea noi stiri", explica Murgoci.

Cele mai tranzactionate titluri au fost cele ale SIF Oltenia (SIF5), care au stagnat la nivelul pietei pe un rulaj de 3,8 mil. lei, urmate de actiunile BRD, care au pierdut 0,7%.

Interesul ridicat s-a mentinut si ieri pentru actiunile firmei de foraj si constructii Dafora Medias (DAFR), acestea urcand cu 2,9% pe unul dintre cele mai mari rulaje din piata prin intermediul caruia s-a transferat 1,46% din capitalul societatii.

Titlurile Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinare (RRC) au consemnat cresteri usoare, de 0,7% si respectiv 0,27%, pe fondul unor rulaje scazute.

Actiunile Biofarm Bucuresti (BIO) au pierdut ieri 2,3%, alte titluri care au inchis pe minus fiind cele ale Transgaz Medias (TGN), care s-au aflat in scadere cu 1,7%.

Avansuri puternice au consemnat ieri titlurile fondului de investitii STK Emergent (STK), care au sarit cu 10,7% pe un rulaj mai ridicat decat de obicei si respectiv ale producatorului de tevi din otel Artrom Slatina (ART), care s-au apreciat cu 6,7%. Cele doua titluri au scazut anul trecut cand piata pe ansamblu a inregistrat cresteri puternice.

"Cele doua actiuni au o lichiditate foarte scazuta si din aceasta cauza cred ca cei care au intrat au facut-o pe informatii concrete si nu pe speculatii de moment", spune Marcel Murgoci.

Bursa americana a pierdut noaptea trecuta peste 1%, ca urmare a unor date negative cu privire la consum, insa a deschis ieri pe plus, cu 0,7%.

De cealalta parte, principalii indici ai pietelor europene inregistrau cresteri nesemnificative, de pana la 0,4% la aceeasi ora.

De urmarit astazi