RCS&RDS cere acces liber la banda de 900 MHz, ca sa poata oferi net mobil ieftin

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 24.02.2010

Orange, Vodafone si Cosmote - cei mai mari operatori de telefonie mobila din Romania, sunt avantajati de decizia autoritatii de reglementare de a deschide pentru servicii 3G banda de 900 MHz, pentru ca astfel isi pot imbunatati reteaua la costuri mai mici, afirma reprezentantii grupului local telecom RCS&RDS.

"Deschiderea spectrului de 900 MHz pentru tehnologia de tip 3G/UMTS poate aduce beneficii doar atata timp cat se pastreaza un mediu concurential, echilibrat si corect. In caz contrar, operatorii care beneficiaza de noul spectru vor fi in mod cert avantajati in ceea ce priveste implementarea retelei si a noilor servicii", au declarat pentru Ziarul Financiar reprezentantii RCS&RDS.

"RCS & RDS a solicitat ANCOM sa i se ofere in mod compensatoriu dreptul de operare in banda de 900 MHz, prin realocarea spectrului de 900MHz, concomitent cu liberalizarea utilizarii acestui spectru. In acelasi timp, RCS & RDS a solicitat si alte masuri compensatorii, dintre care mentionam reducerea tarifelor de interconectare ale retelelor mobile, masura imediata si directa care ar aduce beneficii certe consumatorilor", au spus oficialii companiei controlate de Zoltan Teszari, care au adus ca argument in favoarea cererilor un citat din Directiva europeana pe baza careia arbitrul telecom local a emis decizia privind banda de 900 MHz.

"Liberalizarea utilizarii benzii de 900 MHz ar putea genera denaturari ale concurentei. In special, anumiti operatori carora nu li s-a atribuit nicio frecventa in banda de 900 MHz ar putea fi dezavantajati in materie de costuri si eficienta fata de operatorii care vor avea posibilitatea de a furniza servicii 3G in aceasta banda. (...) statele membre pot modifica si/sau revizui drepturile de utilizare a spectrului de frecvente si dispun, prin urmare, de instrumentele necesare pentru a solutiona eventualele denaturari, daca se impune acest lucru", potrivit Directivei Europene 114 din 2009, citate de oficialii RCS&RDS.

Arbitrul telecom va realiza o analiza de impact care ar putea duce la acordarea de compensatii RCS&RDS, a anuntat marti Catalin Marinescu, care a estimat ca rezultatul studiului va fi anuntat pana la finele anului.

Cu 65% mai putine antene

Orange, Vodafone si Cosmote, cei mai mari operatori de telefonie mobila de pe piata locala, vor putea intra cu servicii de internet in orasele mici si mediul rural cu costuri mai mici pentru infrastructura, dupa ce arbitrul telecom a decis marti ca operatorii mentionati pot folosi pentru 3G benzile de 900 si 1.800 MHz.

"Decizia va avea ca efect o mai buna penetrare a serviciilor 3G in randul utilizatorilor, cu impact asupra concurentei si, implicit, a tarifelor practicate", a declarat Catalin Marinescu, presedintele arbitrului telecom.

Pana in prezent retelele 3G ale celor trei companii s-au concentrat pe orasele mari si sosele din cauza costurilor mari pe care le-ar fi presupus acoperirea mediului rural.

Dragos Chivu, seful diviziei locale a producatorului de echipamente telecom Nokia Siemens Networks, declara pentru ZF ca avantajele operatorilor sunt semnificative.

"Aria de acoperire a unui site (antene - n. red.) UMTS 900 MHz este in medie de 2,8 ori mai mare decat a unui site UMTS in banda de 2,1 GHz. Asadar, sunt necesare cu 65% mai putine site-uri pentru o acoperire nationala. Impactul lansarii acestor servicii va fi unul deloc de neglijat pentru Romania: in mediul urban, utilizatorii vor percepe o imbunatatire semnificativa a vitezei transferului de date in interiorul cladirilor, iar in mediul rural devine astfel fezabila economic acoperirea cu servicii de date de mare viteza".