Cele mai importante evenimente ale zilei

Ziarul Financiar 24.02.2010

1. BNR a imprumutat bancilor 6,4 miliarde de lei pentru cinci zile. BNR a imprumutat astazi bancile comerciale cu 6,41 miliarde de lei, printro operatiune repo cu scadenta la cinci zile, la o dobanda de 7% pe an, egala cu dobanda de politica monetara.

Actiunea BNR vine pentru a calma dobanzile de pe piata interbancara, in conditiile in care indicatorul ROBOR la o zi a sarit astazi la 7,07% pe an fata de 3,18% pe an in sedinta precedenta. La operatiune au participat cinci banci.

Ultima operatiune repo avusese loc pe 8 februarie, cand bancile au imprumutat 3,09 miliarde de lei, pentru o perioada de sapte zile.

2. Bugetul a incheiat luna ianuarie cu un deficit de 0,03% din PIB. Cheltuielile au depasit veniturile cu 40 de milioane de euro. Bugetul general consolidat a avut dupa prima luna a acestui an un usor deficit, de 0,03% din PIB, a declarat miercuri secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Gheorghe Gherghina. "Estimarea preliminara arata un usor deficit pe prima luna, de 0,03% din PIB. Fata de anii anteriori am decis sa incepem mai in forta cu cheltuieile, sa avem o executie mai liniara in acest an", a adaugat Gherghina. Deficitul de 0,03% din PIB reprezinta cheltuieli mai mari cu 40 de milioane de euro decat veniturile.

3. Cristian Diaconescu a demisionat din PSD si intra in partidul generalului Oprea. Cristian Diaconescu, senator, vicepresedinte al PSD pana la congresul de sambata, fost ministru al justitiei in guvernul Nastase si ministru de externe in guvernarea PD-L - PSD a demisionat din partid. El s-a alaturat grupului independentilor din Parlament condus de Gabriel Oprea, fost general, deputat si ministru al apararii in acest moment.

Oprea a intrat in Parlament pe listele PSD, a ajuns si ministru al internelor din partea PSD in guvernarea PSD-PD-L, dar nu a stat acolo decat cateva zile.

Diaconescu a candidat la sefia PSD la congresul de sambata al partidului. Retragerea sa din aceasta cursa s-a petrecut cu cateva minute inaintea inceperii votului pentru conducerea PSD, castigata, in final, de Victor Ponta.

4. Fitch a revizuit in scadere ratingurile Bancii Romanesti si Bancpost. Agentia de evaluare financiara Fitch a revizuit, miercuri, in scadere ratingurile pentru credite pe termen lung ale Bancii Romanesti si Bancpost, ca urmare a modificarii calificativelor bancilor mama ale celor doua institutii de credit, National Bank of Greece si EFG Eurobank.

5. Ministerul Finantelor ar putea renunta la plata anticipata a impozitului. Ministerul Finantelor Publice ia in calcul renuntarea la plata anticipata a impozitului pe profit, a declarat, miercuri, ministrul de resort, Sebastian Vladescu.

"Nu e un subiect, dar luam in calcul", a declarat Vladescu, raspunzand la intrebarea daca Ministerul Finantelor ia in calcul renuntarea la plata anticipata a impozitului pe profit.