Aproape jumatate din profitul Petrom a fost salvat prin instrumente de acoperire a riscului

Autor: Roxana Petrescu 25.02.2010

OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din Romania, a incasat 524 mil. lei (125 mil. euro) din instrumente de hedging pe pretul petrolului, reusind astfel sa-si majoreze profitul cu 34% fata de 2008, la 1,36 mld. lei (326 mil. euro).

Cifra de afaceri a companiei a scazut cu 23% anul trecut, pana la 12,8 miliarde de lei (aprox. 3 miliarde de euro) pe fondul reducerii cantitatilor de produse vandute cumulat si cu un pret de vanzare mai mic comparativ cu anul 2008, cand barilul de petrol a atins valori record.

Petrom a castigat cel mai mult din instrumente de acoperire a riscului in primul semestru al anului trecut, cand pretul titeiului a scazut sub nivelul de 65 de dolari la care Petrom si-a asigurat o parte din productie, ceea ce a adus peste 100 mil. in conturile companiei.

"A fost un an extrem de dificil, dar am crezut in necesitatea luarii unor masuri severe de la primele semne ale crizei. Cele mai importante masuri pe care le-am luat au fost taierea costurilor si hedgingul", a explicat Reinhard Pichler, directorul financiar (CFO) al Petrom.

Ultimele trei luni, cele mai slabe

Comparativ cu al treilea trimestru al anului trecut, ultimele trei luni din 2009 au adus o deteriorare a rezultatelor financiare ale Petrom, pe fondul inrautatirii conditiilor de piata, dupa cum au explicat reprezentantii companiei. Astfel, cifra de afaceri a fost mai mica cu 4%, in timp ce compania a intrat pe pierderi de 171 mil. lei (41 mil. euro) din cauza cheltuielilor legate de dobanzi, dar si a costurilor extraordinare legate de restructurarea segmentului de rafinare si inchiderea Doljchim.

"Ne asteptam la provocari mai mari in ceea ce priveste piata de carburanti si de gaze naturale din Romania in 2010", a declarat Mariana Gheorghe, directorul general executiv (CEO) al Petrom.

Pentru anii viitori, compania si-a propus un buget anual de investitii intre 1,2 - 1,5 mld. euro. Reprezentantii Petrom nu au precizat cat din acest buget va proveni din surse proprii, dar au declarat ca iau in calcul varianta atragerii fondurilor prin mai multe posibilitati.

"Gradul de indatorare nu ne mai permite sa facem si alte credite, dar putem atrage banii pentru investitii fie printr-o majorare de capital, care la randul sau ne-ar putea permite sa atragem noi credite, fie prin negocieri cu statul roman privind alinierea preturilor la gaze, lucru care ar debloca fonduri mari pentru investitii", a explicat Mariana Gheorghe. La inceputul acestui an, oficiali ai Ministerului Economiei, actionar la Petrom, au declarat ca majorarea de capital avuta in vedere ar putea ajunge la un miliard de euro, statul fiind interesat sa participe cu bani.

"Suntem in discutii preliminare. Nu putem comenta pe aceasta tema", a mai precizat CEO-ul Petrom.

Miza urmatorilor ani este liberalizarea pretului la gaze

Anul trecut, partea de explorare si productie, cea mai importanta divizie a Petrom, a inregistrat o scadere de 4% a productiei de hidrocarburi, concomitent cu o reducere de 35% a pretului barilului de petrol. In ceea ce priveste investitiile necesare pentru dezvoltarea acestui segment, in anii urmatori este asteptata o crestere a fondurilor necesare, in contextul in care majoritatea zacamintelor exploatate de Petrom sunt mature, activitatea de exploatare a hidrocarburilor din Romania avand o vechime de peste 100 de ani.

"In piata gazelor trebuie sa prevaleze principiile de piata rezultate in urma jocului intre cerere si oferta. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nu face altceva decat sa reglementeze un pret care este liber incalcand astfel regulile pietei si directivele europene", spune Gheorghe, in contextul in care pretul la gazele din productia interna sunt la jumatatea celor din import, iar o eventuala aliniere a preturilor ar putea aduce companiei mai multi bani pentru investitii. Totodata, Mariana Gheorghe a mai precizat ca din 2014, an in care expira clauza din contractul de privatizare privind mentinerea redeventelor petroliere la un anumit nivel, Petrom va incepe negocierile cu factorii de decizie privind modul in care vor fi calculate acestea dupa momentul 2014.

"Suntem intr-o industrie matura cu o rata de declin foarte mare. Obiectivul oricarei tari este sa-si asigure independenta energetica. Cum va face acest lucru guvernul, este o decizie care-i apartine, dar pentru care trebuie sa puna in balanta multi factori."

Vanzarile de carburanti sufera in continuare

Pe partea de rafinare si marketing, Petrom a inregistrat un rezultat mult mai bun in 2009 fata de 2008, pierderile acestui segment micsorandu-se de mai bine de doua ori pana la un nivel de 828 mil. lei (197 mil. euro). Anul trecut, Petrom a luat mai multe masuri pentru a reduce aceste pierderi, printre care s-a numarat oprirea rafinariei Arpechim in noiembrie 2009. Partea de rafinare care a mai ramas din Arpechim dupa vanzarea segmentului petrochimic catre Oltchim urmeaza sa fie ori vanduta, ori inchisa, in contextul in care Petrom a decis sa micsoreze capacitatea de rafinare si la cealalta rafinarie pe care o are in portofoliu, Petrobrazi.

"Piata produselor de rafinare este de asteptat sa se mentina nefavorabila pe parcursul anului 2010, cu un nivel foarte scazut al marjelor de rafinare ca efect al capacitatii excedentare ce va caracteriza industria, atat in Romania, cat si in toata Europa."

In ceea ce priveste vanzarile de carburanti, Petrom spune ca in reteaua de benzinarii pe care o administreaza, vanzarile cu amanuntul au crescut cu 12%, in timp ce piata de retail, in total, a scazut cu 3%. Totodata, reprezentantii companiei au mai precizat ca vanzarile comerciale au scazut cu 10%, la nivel de piata regresul fiind de 14%. Astfel, pe ansamblu vanzarile de carburanti ale Petrom au fost cu 7% mai mici in 2009.

Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom: