Lucrurile nu merg bine in sanatate

Autor: Dragos Damian 26.02.2010

Multe dintre deficientele semnalate in 2009 au fost confirmate odata cu publicarea de catre mai multe surse a datelor statistice ale pietei farmaceutice din Romania. Desi cifrele arata ca piata a crescut in valoare fata de 2008 cu 13,5%, ajungand la circa 7,5 miliarde RON (preturi de producator), piata produselor generice - replici de aceeasi calitate, dar la preturi mai accesibile decat cele inovatoare - a scazut cu circa 2%. Volumul de medicamente vandute a scazut cu 9%, coborand la 460 milioane cutii in 2009 fata de peste 500 de milioane de cutii in 2008 - insa, volumul medicamentelor generice a scazut cu peste 20%, astfel incat in 2009 se folosesc cu 10% mai putine medicamente generice decat in 2005!

Toate astea in 2009, un an in care autoritatile au explicat ca una din prioritatile din sanatate este stimularea utilizarii medicamentelor generice, care inseamna costuri mai mici si acces mai bun la medicatie.

Investitorii industriali romani reuniti in Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) au fost primii care au preluat socul anomaliilor descrise mai sus si au contribuit la sprijnirea sistemului sanitar.

In primul rand pentru ca au tamponat criza de lichiditati creditand sanatatea cu circa 1,5 miliarde de RON la termene de peste 250 de zile - asta in conditiile in care multi alti producatori scot banii din sistem in sub 100.

In al doilea rand, pentru ca sustin intregul lant comercial din industrie. Farmaciile intra in insolventa, incep distribuitorii, insa efectul de domino al demonetizarii sistemului ar fi mai grav daca producatorii romani de medicamente nu ar sustine intregul esafodaj.

In al treilea rand pentru ca ei contribuie, in conditiile de criza date, la produsul intern brut, la scaderea deficitului bugetar, la refacerea balantei comerciale - asta in conditiile in care multi alti producatori nu platesc niciun fel de taxe si impozite catre statul roman.

In al patrulea rand pentru ca au cautat sa se axeze pe export (fara niciun ajutor din partea autoritatilor), generand venituri si lichiditati interne, cu efecte benefice nu numai asupra propriei balante, ci si asupra economiei nationale.

Dar pretul platit a ajuns sa fie greu de suportat. Suprareglementarile incoerente au facut ca productia industriala pentru piata domestica sa scada cu circa 20%, au fost disponibilizati peste 500 de angajati si au fost inregistrate circa 1000 de zile de somaj tehnic. Riscul si costul creditarii devin inacceptabile, efectele economice asupra industriei locale se malignizeaza si pericolul continuarii deteriorarii accesului populatiei la medicamente creste.

APMGR cauta cu infrigurare solutii la cele de mai sus si mai mult ca oricand se lucreaza la gasirea de formule si proiecte de actiune alaturi de Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Dar nu este destul si inca nu se contureaza un plan pe termen mediu. Credem ca asa cum s-a intamplat in educatie, Presedintia, Parlamentul si primul-ministru trebuie sa intervina. Asteptam ca autoritatile supreme in stat sa initieze un parteneriat cu jucatorii care presteaza servicii si finanteaza si sa lucreze alaturi de ei la diagnosticarea corecta a problemelor, la gasirea de surse de finantare pe termen scurt si la strategizarea pe termen mediu - cu alte cuvinte sa formulam o politica apta sa construiasca modern sanatatea si sa fundamenteze accesul populatiei la servicii medicale ca pe un drept si nu un privilegiu.

Dragos Damian este vicepresedinte al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR)