Cele mai importante evenimente ale zilei

Ziarul Financiar 25.02.2010

1. Fondul Proprietatea a semnat contractul cu Templeton. Evenimentul anului s-a desfasurat cu usile inchise. Contractul prin care compania britanica Franklin Templeton preia administrarea Fondului Proprietatea a fost semnat azi, fara ca presa sa ia parte la eveniment. Semnarea contractului, unul dintre cele mai asteptate evenimente din ultimii doi ani, nu a fost nici macar anuntata inainte, oficialii locali ai Fondului emitand un comunicat de presa dupa incheierea evenimentului. Intermedierea semnarii contractului intre Fondul Proprietatea si Franklin Templeton a fost realizata de casa de avocatura Salans.

La semnarea contractului, care a avut loc astazi la ora 16.00, la sediul Fondului Proprietatea, au participat cei trei membri ai directoratului, David Smart, seful diviziei de fonduri suverane din cadrul Franklin Templeton, Enache Jiru, presedintele Comisiei de Selectie, potrivit lui Enache Jiru.

2. Sun Plaza s-a deschis. 20.000 de vizitatori au calcat pragul celui mai mare mall din Bucuresti in primele ore de la deschidere. In trei ore de la deschiderea celui mai mare mall din Bucuresti, Sun Plaza a atras 20.000 de vizitatori, conform datelor firmei EMCT, dezvoltatorul si administratorul mall-ului.

Proprietarii estimau pentru prima zi un trafic de 50.000 de persoane.

Cei 130 de retaileri din centrul comercial Sun Plaza, din zona Piata Sudului din Capitala, au investit 80 milioane euro pentru amenajarea magazinelor si in marfa, pe langa cele 200 milioane de euro reprezentand investitia Sparkassen Immobilien. Conform dezvoltatorului proiectului, EMCT, 97% din suprafata inchiriabila de 80.000 de metri patrati a fost deja contractata de retaileri.

3. Datoria publica a urcat cu aproape 40 de miliarde de lei anul trecut si a ajuns la 29,3% din PIB. Datoria publica a Romaniei a crescut anul trecut cu aproape 40 de miliarde de lei, ajungand la 29,29% din PIB, in urcare cu aproape opt puncte procentuale fata de nivelul inregistrat la finele anului 2008, de 21,8% din PIB, reiese din datele prezentate de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Pe parcursul anului trecut, datoria publica a crescut de la 109,75 miliarde de lei la 148,05 miliarde de lei.

Ca pondere in PIB, valoarea de la finele anului trecut este similara cu estimarea MFP de la jumatatea lunii decembrie, de 29,9% din PIB.

4. Petrom a castigat 124 mil. euro din hedging pe pretul petrolului. OMV Petrom Bucuresti (SNP) a inregistrat anul trecut castiguri financiare de 524 mil. lei (124 mil. euro) din instrumentele de acoperire a riscului privind pretul titeiului in conditiile in care pretul petrolului s-a situat anul trecut sub nivelul de 80 de dolari/baril, potrivit raportului financiar al companiei.

Castigul din instrumente de hedging a acoperit celelalte pierderi financiare ale companiei, astfel ca rezultatul financiar s-a ridicat anul trecut la 500 mil. lei.

Compania a raportat un profit net de 1,368 mld. lei (323 mil. euro), in crestere cu 34% fata de 2008.

5. Operatorii de telefonie isi anunta rezultatele. Romtelecom si Orange - venituri in scadere. Cosmote - venituri in crestere. Veniturile Romtelecom au scazut anul trecut cu 7,2%, la 807,7 milioane euro, dar profitul operational inainte de depreciere si amortizare (OIBDA) a stagnat la 252 milioane euro, afacerile companiei fiind afectate de conditiile economice dificile si de migrarea unor clienti catre concurenta.

Romtelecom a inregistrat anul trecut un profit OIBDA de 252,4 milioane euro, fata de 253,7 milioane euro in 2008, cand veniturile raportate au fost de 869,9 milioane euro, se arata in raportul anual al grupului elen de telecomunicatii OTE, actionarul majoritar al companiei romanesti.

Veniturile Cosmote Romania au crescut anul trecut cu 36,1%, la 423,2 milioane euro, iar profitul operational inainte de depreciere si amortizare (OIBDA) s-a majorat de aproape 3 ori, la 66 milioane euro, dupa ce numarul clientilor companiei a crescut cu peste un milion, la 6,92 milioane utilizatori, scrie Mediafax Business.

Compania a inregistrat in 2008 venituri de 311 milioane euro si un profit OIBDA de 22,5 milioane euro, raportand la sfarsitul acelui an un numar de 5,894 milioane de clienti.

O alta companie care a inregistrat pierderi a fost Orange, numarul unu pe piata locala telecom, care a inregistrat in 2009 venituri de 1,055 mld. euro, cu 19% mai mici decat in urma cu un an, potrivit datelor anuntate de France Telecom, actionarul majoritar al companiei.

In T4 compania a obtinut venituri de 255 mil. euro, cu 24% mai mici decat in urma cu un an. Pe de alta parte, compania a raportat 10,995 milioane de clienti la finele anului, in crestere cu 6% fata de finele anului 2008.