O veste proasta: Veniturile la bugetul consolidat au scazut cu 6,8% in ianuarie, fata de aceeasi perioada a anului trecut

Ziarul Financiar 26.02.2010

Conform legii bugetului, guvernul si-a proiectat pentru 2010 venituri la bugetul general consolidat mai mari cu 7% fata de 2009, ceea ce inseamna ca in celelalte 11 luni ale anului trebuie recuperata scaderea din ianuarie. Luand in considerare estimarile guvernului, rezulta ca fata de prognoza, veniturile la bugetul consolidat sunt mai mici cu 15%. Daca situatia va continua in acest fel, guvernul va trebui sa rectifice bugetul, fie prin majorarea de venituri, fie prim diminuarea cheltuielilor.

Totusi, deficitul bugetului general consolidat a fost foarte redus in ianuarie, pentru ca cheltuielile au fost apropiate de venituri. Cheltuielile bugetului general consolidat au fost de 14 miliarde de lei, nivel similar cu cel al veniturilor.

La nivelul incasarilor, impozitul pe profit a crescut cu 16%, impozitul pe venit a scazut cu 8%, incasarile din accize au crescut cu 13%, insa incasarile din TVA au fost cu 13% mai mici, daca nu se iau in considerare sumele restituite din TVA. Sumele restituite din TVA au crescut la 980 de milioane de lei anul acesta, fata de 511 milioane de lei, in ianuarie 2009.