Sfaturi la moda: Ce nu trebuie sa-i spui unui coleg care tocmai a fost concediat

Ziarul Financiar 26.02.2010

Dupa o recesiune care dureaza de acum de mai bine de doi ani, care a facut numai in SUA 8,4 milioane de someri, aproape fiecare angajat are un coleg care a fost concediat recent, si paseste implicit pe terenul minat in care se intreaba mereu ce trebuie sau nu trebuie sa-i spuna in incercarea de a fi empatic, scrie Forbes.

"Nu va purtati de parca nu s-a intamplat nimic", spune Diane Gottsman, expert pe probleme de imagine la o scoala de protocol din Texas. Desi tendinta naturala a fiecarua este "sa se faca ca ploua", acesta nu este cel mai bun mod de a gestiona o situatie delicata. Ea sfatuieste o abordare rezervata dar respectuoasa. De exemplu, puteti spune "Stiu ca este o situatie dificila si sunt aici daca ai nevoie de cineva cu care sa vorbesti". Gottsman mai spune ca nu trebuie sa va oferiti ajutorul, daca nu sunteti cu adevarat dispusi sa-l acordati.

Rachelle Canter, psiholog pe probleme sociale si consilier de cariere, spune ca adesea, in situatii de concediere colegii "victimei" uita o regula elementara: "Gandeste inainte sa vorbesti". De aceea, spune ea, s-a ajuns si in situatii in care, desi incercau sa-si consoleze colegul, unii oameni ajungeau sa spuna "Cred ca esti incredibil de speriata acum, mai ales cu situatia asta de pe piata muncii".

Pe lista lucrurilor care nu se fac in asemena situatii intra si glumele care ar trebui sa ridice moralul: bancurile cu locul de parcare mai bun sau scaunul mai confortabil de la birou nu inveselesc pe nimeni.