Producatorii de BCA: Consumul de materiale de zidarie va scadea cu 50% in T1

Autor: Catalin Lupoaie 28.02.2010

Asociatia Pro BCA, care controleaza circa 70% din piata de profil, afirma ca se asteapta in primul trimestru la o scadere a cererii de BCA (beton celular autoclavizat) de 50% fata de perioada similara a anului trecut, din cauza conditiilor meteo nefavorabile si a efectelor negative pe care le-au alegerile prezidentiale de la sfarsitul anului trecut asupra investitiilor derulate de stat.

"A fost o iarna extremde grea, cum nu am mai avut demult. In plus acum se vad efectele anului 2009, care a fost pierdut in lupte politice, iar investitiile demarate de administratiile locale si de guvern au fost intarziate si in primul trimestru al acestui an", afirma Nicolae Dusu, presedintele Asociatiei Pro BCA si presedintele companiei Celco Constanta. Consumul de BCA se va reduce in 2010 cu 10% in volum fata de 2009, cand s-au vandut 2,3 milioane de metri cubi de BCA. Piata de profil a scazut cu 30% in volum in 2009, iar in valoare diminuarea a fost de peste 45%, pana la 140 mil. euro.

"Baza de cumparare a venit anul trecut de la consumatorii individuali, mai ales ale muncitorilor romani din strainatate si nu de la investitiile mari. Dar, anul trecut remiterile muncitorilor din strainatate au scazut cu peste 30% si tendinta va continua si anul acesta", sustine Dusu, care considera ca fara o proiectie multianuala a investitiilor Guvernului pana in 2014-2015 este dificil de estimat cum va evolua consumul de materiale de zidarie in urmatorii ani.

In plus, reprezentantii Asociatiei Pro BCA sustin ca absorbtia fondurilor europene ar trebui sa fie mai rapida daca ar numi un "manager de proiect", care sa raporteze care este stadiul absorbtiei.

"Guvernul ar trebui sa numeasca un vicepremier care sa fie responsabil doar cu urmarirea procesului de absorbtie a fondurilor europene a ministerelor", afirma Marius Marin, vicepresedintele Asociatiei Pro BCA.