Bursa stagneaza pentru ca investitorii sunt ametiti de evolutiile externe

Autor: Vlad Anastasiu 28.02.2010

Brokerii se asteapta in aceasta saptamana la o evolutie "plictisitoare" pentru BVB, fara aprecieri puternice in piata si pe o lichiditate in continuare redusa, in conditiile in care evolutiile recente ale pietelor externe nu au o directie clara, iar pe plan local investitorii stau in expectativa in ceea ce priveste discutiile referitoare la majorarea pragului de detinere pe SIF-uri. "Fara vreo stire care sa miste piata, fie interna, fie externa, piata locala va continua evolutia in linie, fara miscari de amploare si pe o lichiditate in continuare redusa, sustinuta in principal de transferurile pe SIF-uri. Per ansamblu ma astept la o evolutie pasnica pentru BVB in aceasta saptamana", a declarat Adrian Ciudin, director de operatiuni la societatea de intermediere Carpatica Invest.

Volatilitatea pe piata locala s-a redus simtitor in ultimele sedinte de saptamana trecuta, majoritatea indicilor inregistrand miscari de sub plus/minus 1%. In sedinta de vineri, cea mai mare apreciere din piata a fost consemnata de sectorul energetic, redat de BET-NG, care a urcat cu aproape 0,7% fata de referinta. SIF-urile n-au depasit o crestere de 0,1% fata de cotatia de joi, inchizand sub pragul de rezistenta de 30.000 de puncte.

"Piata locala va evolua sub pragurile de rezistenta ale principalilor indici, respectiv 5.500 de puncte pe BET si 30.000 de puncte pe BET-FI. Daca SIF-urile primesc un aviz favorabil din partea Comisiei de buget-finante, ma astept la cresteri pe societatile financiare imediat dupa stire, iar a doua zi la o corectie ceva mai puternica. Investitorii vor cumpara pe zvon si vor marca pe stire, la fel ca pana acum", a adaugat Ciudin.

La categoria societatilor financiare, doar titlurile SIF Muntenia (SIF4) au reusit sa inchida in urcare in sedinta de vineri, cu o apreciere de 0,6%, in timp ce restul SIF-urilor au inchis in stationare, cel mai mare rulaj fiind consemnat de titlurile SIF Oltenia (SIF5), de peste 4,1 mil. lei.

"Lichiditatea pietei va fi sustinuta in continuare de societatile financiare, in special de titlurile SIF Oltenia, si nu ma astept sa depaseasca media de 2-3 mil. euro. Pana nu o sa vedem o directie clara, data in principal de pietele externe, nu cred ca vom asista la o crestere a lichiditatii in piata", a continuat Ciudin. Rulajul din sedinta de vineri pe piata de actiuni s-a ridicat la 5,8 milioane de euro.

Aprecierea sectorului energetic a fost sustinuta de avansul puternic al titlurilor Transelectrica (TEL), de 4,9%, fiind cea mai mare crestere din sector in sedinta de vineri. Companiile petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) si OMV Petrom (SNP) au inchis in scadere, cu corectii de 0,1% si respectiv 1,4% fata de referinta.

"Probabil daca si piata externa evolua ceva mai violent in perioada aceasta si piata locala ar fi inregistrat o crestere a volatilitatii. In conditiile in care si pietele externe au consemnat in mare parte aceeasi evolutie in linie, asa se explica si evolutia pietei locale. Daca vom vedea miscari de amploare pe extern, in mod sigur vom vedea o crestere a volatilitatii si la BVB", a mai spus Ciudin.

Principalii indici externi au inregistrat vineri aprecieri de peste 1%, cea mai mare apreciere dintre pietele europene fiind consemnata de cea franceza, redata de indicele CAC 40, care a urcat cu 1,8% fata de cotatia de joi.

De urmarit astazi