Presedintele Angst vrea sa duca salamul de Sibiu pe pietele din UE

Autor: Diana Tudor Stoica 28.02.2010

Producatorul de mezeluri Angst din Capitala, cu afaceri de 62 de milioane de euro in 2008, intentioneaza sa inceapa exporturile de salam de Sibiu catre statele Uniunii Europene in aproximativ o luna, dupa ce a primit de la Uniunea Europeana permisiunea de a exporta preparate crud-uscate.

"Purtam in prezent discutii avansate pentru incheierea unor contracte si vom exporta in special salam de Sibiu. Vrem sa recucerim piata pe care am pierdut-o, nu doar comunitatile de romani", a declarat Sorin Minea, presedintele Angst.

Minea nu a mentionat numele pietelor de export si nici ponderea acestora in productia companiei. "E imposibil de spus acum. Trebuie sa vedem cum reactioneaza piata europeana", a mai spus Minea. Salamul de Sibiu este produs la fabrica Salsi din Sinaia a grupului Angst, care nu a mai exportat dinainte de Revolutie.

Comisia Europeana a sistat exporturile de carne de porc si produse procesate din carne de porc, intre 2007 si 2009, pe fondul cazurilor de pesta porcina inregistrate pe plan local, fiind permise doar exporturile de mezeluri fiert-afumate realizate din carne de porc importata din UE. Mezelurile fiert-afumate sunt insa mai ieftine si au o valoare adaugata mai mica decat cele crud-uscate, de aceea majoritatea producatorilor au exportat in ultimii ani foarte putin din productia locala sau au renuntat de tot la acest segment. Din acest an, exporturile de mezeluri crud-uscate din carne de porc pot fi reluate.

Angst nu este singurul producator de mezeluri care ataca anul acesta piata europeana prin export. Radu Timis, proprietarul CrisTim - unul dintre cei mai mari producatori de mezeluri, a anuntat inca din ultima parte a anului trecut ca intentioneaza sa creasca in 2010 procentul detinut de exporturi de la 5% la 20% din afaceri, respectiv la peste 20 mil. euro.

Angst a finalizat anul trecut cu o cifra de afaceri similara cu cea realizata in 2008, potrivit declaratiilor lui Sorin Minea.

"Profitul a fost insa mai mici decat cel obtinut in urma cu doi ani. Anul acesta speram sa avem o crestere de 20% a cifrei de afaceri in euro", a completat presedintele Angst, mentionand ca mediul economic este mai bun anul acesta decat in 2009. Minea a adaugat ca volumele Angst nu au scazut in primele doua luni ale acestui an comparativ cu cele realizate in aceeasi perioada din anul precedent si au ramas la nivelul din 2009.