Asociatia Pro BCA: Industria a ramas fara creditare de cand statul e cel mai sigur client al bancilor

Autor: Catalin Lupoaie 28.02.2010

Asociatia Pro BCA, care controleaza circa 70% dintr-o piata de 200 mil. euro, acuza bancile ca au pretentii exagerate cand acorda finantari pentru firmele din industrie, in timp ce guvernul s-a transformat in cel mai sigur client al lor.



"Statul a luat anul trecut 15 miliarde de euro de la banci si a devenit astfel cel mai sigur client, iar aceasta situatie a dus indirect la oprirea creditarii in economie. Pentru ca au avut acest debuseu bun si sigur au avut pretentii exagerate fata de agentii economici", spune Nicolae Dusu, presedintele Asociatiei Pro BCA si presedintele companiei Celco Constanta, un business de 25 mil. euro.

Producatorii cer si reducerea dobanzii de referinta cu 1,5% pana la inceputul semestrului doi, astfel ca in iulie aceasta ar trebui sa ajunga la 6%..

"Consideram ca acest nivel al dobanzii de referinta este absolut necesar pentru deblocarea reala a creditarii firmelor, premisa fundamentala pentru reluarea cresterii economice. Daca reducerea pana la 6% va fi facuta abia la sfarsitul anului, va fi ca atunci cand unui pacient i se acorda insulina prea tarziu. In acest moment nu mai exista creditare pentru sectorul industrial", afirma Marius Marin, directorul executiv al Pro BCA si CEO al grupului Macon-Simcor, o afacere de 63 mil. euro. El considera ca daca bancile nu vor acorda finantari pentru firmele solvabile, care inca au lichiditati, chiar daca businessul este in scadere, in 2012 nu vor mai avea pe cine sa crediteze, pentru ca multe firme vor disparea.

Producatorii sustin ca anul acesta va fi mai dificil decat 2009, pentru ca piata de zidarie (caramida si BCA) va continua sa se comprime cu 10%, dupa ce in 2009 scaderea a fost de 30%, una dintre consecinte fiind ca unul dintre producatorii mari ar putea sa intre in insolventa. Situatia s-a regasit si in 2009, cand producatorul de BCA Ecoblock din judetul Constanta, care avea o cota de piata de 6%, a intrat in insolventa.

"Cred ca un nume mare din industria de zidarie va intra in insolventa anul acesta, avand in vedere ca cererea a scazut foarte mult, iar presiunea pe scaderea preturilor de vanzare in conditiile in care costul materiei prime si al utilitatilor creste este ridicata. Nu stiu deocamdata cine va fi cel care va intra in insolventa. Supravietuirea companiilor dincolo de 2010 depinde de un bun management al resurselor, de eficientizarea costurilor si posibilitatile de reducere a marjelor de profit", spune Marius Marin, directorul executiv al Asociatiei Pro BCA.

Asociatia Pro BCA se va transforma pana la sfarsitul anului in patronat si va negocia contractele colective de munca din industrie.

"Factorii guvernamentali nu trateaza cum trebuie relatia cu patronatele. De exemplu, pentru programul Prima Casa 2 nu a fost consultat niciun patronat din construtii si in fiecare saptamana mai veneau cu o idee", sustine Marin. Pro BCA afirma ca plafonul de garantare trebuia sa fie de 80.000-100.000 de euro, in loc de 70.000-75.000, iar locuintele ANL nu trebuiau introduse, pentru a impulsiona constructia de locuinte noi. Asociatia Pro BCA reuneste companiile Macon, Celco, Soceram, Ecoblock, Somaco Grup Prefabricate, Xella Ro si Alba Aluminiu.

Celco Constanta, marja bruta de profit de 30%

Nicolae Dusu, presedintele Celco

Celco Constanta, al doilea producator de BCA de pe piata locala, a inregistrat o scadere de 8,7% a cifrei de afaceri in 2009, comparativ cu anul precedent, pana la 104,8 mil. lei (24,7 mil. euro), insa si-a mentinut o marja bruta ridicata pana la 32%. "Scaderea cifrei de afaceri a fost mai mica decat cea a pietei de BCA pentru ca au mers mai bine vanzarile de var. Pentru anul acesta estimez o reducere de 10% a businessului, in timp ce marja va scadea pentru ca exista o limita de reducere a costurilor si in plus vom fi nevoiti sa facem din nou scaderi de preturi", spune Nicolae Dusu, presedintele Celco. Compania si-a redus anul trecut numarul de angajati cu 22%, pana la 270 de salariati, iar preturile au fost reduse cu 10%. Compania a realizat anul trecut investitii de 4 mil. euro in retehnologizarea fabricilor de BCA si var, precum si in deschiderea unei cariere de nisip de suprafata in judetul Constanta.

Macon Deva, "cu ochii mari" pentru achizitii

Marius Marin, CEO al Macon-Simcor

Grupul Macon-Simcor, detinut de fondul de investitii polonez Enterprise Investors, ia in calcul extinderea prin achizitii pana la sfarsitul anului 2011, prin care sa-si consolideze segmentele de piata pe care activeaza in prezent: BCA, prefabricate, var si materiale izolatoare. "In prezent am trei variante de idei pentru o potentiala achizitie, in masura in care vom gasi o oportunitate, care ar trebui facuta pana la sfarsitul anului 2011, pentru a maximiza exitul fondului de investitii", spune Marius Marin, CEO al grupului Macon-Simcor. Fondul de investitii Enterprise Investors a preluat compania Macon Deva in 2006 pentru 35 mil. euro, iar ulterior si-a extins prezenta pe piata materialelor de constructii prin preluarea grupului Simcor Oradea in 2008, in urma unei tranzactii de peste 53 mil. euro. Compania nu a facut inca publice datele financiare pe 2009, insa in 2008 businessul Macon-Simcor se ridica la 63 mil. euro.

Soceram incepe o investitie de 20 mil. euro

Dumitru Popescu, membru in Consiliul de Administratie al Soceram

Producatorul de materiale de constructii Soceram va incepe anul acesta constructia unei fabrici de BCA in localitatea Roman, in care va investi 20 mil. euro, circa 85% din investitie fiind realizata dintr-un credit obtinut de la Piraeus Bank. Compania are in prezent patru unitati de productie, doua de BCA la Bucov (Prahova) si Doicesti (Dambovita) si doua de caramida la Doicesti si Urziceni - care a fost inchisa anul trecut si va fi oprita si anul acesta pentru ca are o tehnologie veche. "Avem in plan doua investitii in fabrici de BCA, una langa Roman si una la Targu-Carbunesti. La cea de la Roman vom incepe constructia anul acesta, urmand sa fie gata in a doua parte a anului 2011, iar pe cea de la Targu-Carbunesti o amanam pe termen nelimitat", afirma Dumitru Popescu, membru in Consiliul de Administratie al Soceram. Compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de circa 122 mil. lei (28,8 mil. euro), in scadere cu 12% fata de 2008, si are 300 de angajati.

Xella vrea sa vĂ¢nda de doua ori mai mult

Marian Raducanu, directorul comercial al Xella Ro

Grupul german Xella, cel mai mare producator de BCA din lume, va incepe in luna aprilie activitatea comerciala a fabricii de la Paulesti, judetul Prahova, a carei constructie a fost terminata la sfarsitul anului 2009. Germanii vor deveni astfel producatori, dupa ce au fost prezenti doar prin activitatea de import de la fabricile din Bulgaria si Ungaria. "Pentru anul acesta ne-am bugetat sa vindem 285.000 de metri cubi de BCA, fata de 150.000 de metri cubi cat a fost cantitatea pe care am importat-o anul trecut in Romania. Fabrica este in prezent in probe tehnologice, urmand ca incepand din luna aprilie sa fie deschiderea oficiala", spune Marian Raducanu, directorul comercial al Xella Ro, divizia locala a grupului Xella. Investitia in unitatea de productie de la Paulesti s-a ridicat la 32 mil. euro, capacitatea instalata de productie fiind de 400.000 de tone.