Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania a castigat razboiul de la SIF1 cu Ioan Cuzman

Autor: Andrei Chirileasa 28.02.2010

Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana (SIF1), a cedat trei dintre cele sapte locuri ale Consiliului de Administratie investitorilor grupati in jurul lui Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania. Ce va primi in schimb?



Presedintele Bancii Transilvania (TLV), Horia Ciorcila, a fost numit membru provizoriu in Consiliul de Administratie (CA) care gestioneaza averea de 330 mil. euro a SIF Banat-Crisana (SIF1), dupa demisia lui Pavel Belean, la cateva zile dupa ce conducerea SIF1 anunta ca Ciorcila va primi un loc in CA imediat ce va aparea o pozitie libera.

In urma cu o luna, Claudiu Silaghi, membru in CA al Bancii Transilvania, si Dragos Balteanu, directorul general al grupului Romenergo, au primit si ei locuri provizorii in conducerea SIF1. Mutarile fac parte dintr-o intelegere intre conducerea SIF Banat-Crisana si grupul de investitori grupati in jurul lui Horia Ciorcila, care vor renunta la procesele deschise impotriva SIF1 dupa adunarea generala a actionarilor (AGA) din aprilie 2009, cand a fost ales Consiliul de Administratie. Toate litigiile vor fi stinse dupa ce numirile celor trei vor fi validate de actionari in AGA.

Ciorcila a fost singurul reprezentant al grupului de investitori ales in CA al SIF Banat-Crisana in aprilie 2009, insa a demisionat dupa mai putin de o saptamana, deoarece modul de desfasurare a AGA a fost contestat de unii actionari. Conducerea SIF Banat-Crisana a hotarat atunci sa limiteze la 1% drepturile de vot ale unui grup de 23 de investitori, printre care si Ciorcila, care detineau impreuna circa 17,5% din actiunile SIF1, pe motiv ca acestia ar fi actionat in mod concertat.

Desi majoritatea actionarilor din grupul lui Ciorcila au deschis litigii prin care au contestat legalitatea AGA si a deciziilor luate atunci, pana in prezent niciunul nu a primit vreo sentinta favorabila. La fel s-a intamplat si la celelalte SIF-uri unde s-au inregistrat incidente similare legate de limitarea dreptului de vot in AGA si unde toate deciziile instantelor au fost in favoarea SIF.

In aceste conditii, decizia lui Cuzman de a ceda trei locuri in CA pentru a stinge litigiile pare motivata mai mult de discutiile din Parlament pe marginea ridicarii pragului de detinere de la 1% la 5%. Presedintele SIF1 incearca sa cada astfel la pace cu principalii actionari, care ar avea o influenta mult mai mare in conditiile ridicarii pragului. Pe de alta parte, unele surse din piata spun ca intelegerea dintre Cuzman si grupul lui Ciorcila ar presupune retragerea sprijinului celor din urma pentru proiectul de ridicare a pragului de detinere.

Nici Cuzman si nici Ciorcila nu au putut fi contactati ieri pentru comentarii.