Cine sunt proprietarii indirecti ai mallurilor, care depind de pofta de shopping a bucurestenilor

Autor: Cristi Moga 28.02.2010

Proprietarii a doar doua dintre centrele comerciale din Bucuresti - Sun Plaza si Militari Shopping - nu au finantat constructia proiectelor din credite bancare si nici nu au refinantat inca investitiile, pentru celelalte noua proiecte companiile apeland la credite bancare cu o valoare de aproape 850 de milioane de euro, arata o analiza a Ziarului Financiar.



"Suntem bucurosi ca am reusit sa finalizam o investitie de 200 de milioane de euro din fonduri proprii ale actionarilor (Erste Bank si Vienna Insurance Group - n. red.)", a spus Friedrich Wachernig, manager in cadrul Sparkassen Immobilien, proprietarul celui mai recent mall deschis in Bucuresti, cu gandul la faptul ca firma pe care o conduce nu va avea grija ratelor bancare.

Bancile germane Eurohypo, Hypo Real Estate si WestImmo au o expunere de aproape 500 de milioane de euro pe proiectele Cotroceni Park, Bucuresti Mall, Plaza Romania si Iris Shopping Center din Titan, ca urmare a unor credite acordate.

Hypo a finantat cu 234 mil. euro dezvoltarea Cotroceni Park, WestImmo a acordat 73,5 mil. euro grupului german DEGI pentru achizitia Iris Titan, iar Eurohypo a refinantat proiectele Bucuresti Mall si Plaza Romania ale Anchor Grup cu 190 mil. euro

In ceea ce priveste institutiile financiare locale, UniCredit Tiriac este banca cu cea mai mare expunere pe mallurile din Bucuresti, avand imprumuturi acordate catre proprietarii proiectelor Baneasa Shopping City, City Mall, Grand Arena si Vitantis, potrivit informatiilor de la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare.

Consortii de banci

Deseori, pentru dezvoltarea unor proiecte de mari dimensiuni, companiile au apelat la un sindicat de banci pentru obtinerea finantarii, cum s-a intamplat de altfel in cazul proiectelor Baneasa Shopping City si Liberty Center.

Astfel, omul de afaceri Gabriel Popoviciu a contractat in 2006 prin intermediul firmei Baneasa Developments un credit de 118,5 milioane de euro si 28 de milioane de lei de la cinci banci - Société Générale Franta si BRD Romania, UniCredit Austria si UniCredit Tiriac si National Bank of Greece - pentru constructia celui mai mare mall din nordul Capitalei, Baneasa Shopping City, care a implicat o investitie totala de 150 de milioane de euro.

In partea opusa a orasului, in Rahova, familia Awdi si irlandezii de la Mivan au luat 68,5 milioane de euro si 29 de milioane de lei de la un consortiu de sase banci - EFG Private Bank (Luxemburg), Alpha Bank (Grecia), Bank of Cyprus (Cipru), Eurobank EFG Telesis (Grecia), Banc­post (Romania) EFG Eurobank Ergasias (Grecia) - pentru realizarea proiectului Liberty Center, o investitie estimata de proprietari la 70 de milioane de euro. Daca Liberty Center si Ba­neasa au fost realizate in special din fonduri bancare, familia oamenilor de afaceri francezi Harfi, proprietarii proiectului Grand Arena din Berceni, au luat "doar" 35 de milioane de euro de la UniCredit pentru realizarea unui proiect estimat la peste 180 de milioane de euro.

Australienii de la APN, proprietarii City Mall, au semnat anul trecut un contract de credit cu o valoare de 61,3 milioane de euro de la bancile UniCredit si Bancpost. Cu toate acestea, potrivit celui mai recent raport al fondului, datoriile bancare ale firmei in portofoliul careia se afla mallul de la Piata Eroii Revolutiei se ridicau la sfarsitul anului trecut la doar 40,5 milioane de euro, cu 25% mai mari decat valoarea de piata a proiectului, evaluat la doar 33 de milioane de euro.

Se dau mai greu banii acum

Potrivit datelor ZF, proprietarii City Mall sunt ultimii investitori care au reusit sa obtina credite bancare pentru un centru comercial, bancile reducandu-si in ultimii doi ani apetitul pentru finantarea unor proiecte de centre comerciale.

Din acest motiv, numeroase alte proiecte de malluri din Bucuresti au ramas la un stadiu incipient, in conditiile in care putine companii au puterea financiara de a sustine o asemenea investitie din fonduri proprii.

In urmatorii trei-cinci ani in Bucuresti ar mai putea aparea inca cinci centre comerciale, cu conditia ca dezvoltatorii sa reuseasca sa convinga bancile si retailerii ca Bucurestiul poate sustine noi investitii in acest segment.

Dupa inaugurarea Sun Plaza insa, in urmatorii doi ani sansele de deschidere a unor proiecte noi in Bucuresti sunt aproape zero. Deschiderea Sun Plaza si Cotroceni Park a inchis practic piata pentru noi proiecte in sudul si vestul Capitalei, astfel ca dezvoltatorii se vor orienta spre restul orasului.

Mai vin bancherii cu bani?

Primele doua proiecte noi ar putea aparea in 2012 - Pallady Shopping Center in Titan (est) si Collosseum in zona Bucurestii Noi (nord). In "pending" mai sunt Park­Lake Plaza (Sonae Sierra si Caelum), Dambovita Center (Plaza Centers), Promenada Mall (Raiffeisen Evolution), Colentina Mall (BelRom) sau AFI Palace Laromet (AFI Europe).