Emotii de 850 milioane euro. La cat se ridica expunerile bancilor pe mall-urile din Bucuresti?

Autor: Cristi Moga 28.02.2010

Opt banci au finantat in ultimii patru ani cu 850 mil. euro mallurile din Bucuresti. Sun Plaza, cel mai recent proiect, este un pariu al austriecilor de la Erste si Vienna Insurance.



Germanii de la Hypo Real Estate, Eurohypo si WestImmo, alaturi de subsidiara locala a grupului UniCredit - UniCredit Tiriac - sunt bancile cu cea mai mare expunere pe mallurile din Bucuresti, in care finantarile atrase de la banci s-au ridicat la aproape 850 mil. euro, arata o analiza a ZF.

Proprietarii de malluri s-au imprumutat pentru achizitia, constructia sau refinantarea centrelor, o afacere tot mai nesigura in aceasta perioada, in care consumul continua sa se contracte. Aceste banci au cele mai mari emotii cu privire la evolutia viitoare a mallurilor din Bucuresti, o piata cu un consum de 1,5-2 mld. euro, care s-a dublat in ultimii doi ani.

Cum ajung bancherii sa fie dependenti de consumul populatiei pe care de aproape doi ani o finanteaza doar sporadic? Rambursarea creditelor de zeci sau chiar sute de milioane de euro acordate pentru realizarea mallurilor este legata direct de prima veriga a lantului client - chirias - proprietar de mall - banca finantatoare.

Daca populatia nu mai cumpara, retailerii nu mai pot plati chiria negociata, proprietarii de malluri au venituri mai mici si pot ajunge sa nu mai poata plati ratele bancare. "Degeaba vorbim despre strategii atata timp cat ne lipseste aceasta femeie cu zambetul pe buze si cu plasele pline de cumparaturi. Nu stiu din ce motiv lipseste. Cauza ar putea fi la Cotroceni sau la Casa Alba", a descris situatia mallurilor Shimon Galon, unul dintre cei mai puternici dezvoltatori imobiliari de pe piata.