Deutsche Telekom: Consumul va reveni greu

Autor: Adrian Seceleanu 01.03.2010

Cu o marja a profitului operational (EBITDA) de 21%, Romania - una dintre cele mai competitive piete de comunicatii din Europa de Sud-Est - este tara care aduce cele mai mici castiguri grupului german Deutsche Telekom (DT), potrivit raportului financiar al companiei. In Bulgaria marja profitului operational ajunge la 37%, iar in Grecia la 38%. Nicio alta tara din acesta regiune cu o competitie "intensa" nu are marje sub 30%.

Efectul competitiei a fost accentuat de recesiune, spune Rene Obermann, CEO al DT. "Europa de Est a fost puternic expusa la criza. Pe aceste piete nu am fost la fel de norocosi (...), pentru ca nivelul consumului privat a scazut cu 4%", a spus Obermann, care a adaugat ca perspectivele raman rezervate pentru grupul de tari in care este inclusa si Romania. "Asteptarile privind o crestere redusa a PIB-ului vor pune presiune pe preturi, iar revenirea consumului privat va fi decalata de avansul economiilor."

Afacerile DT in Romania au fost de peste 1,1 mld. euro anul trecut, potrivit raportului grupului, care a inclus partial incasarile Romtelecom, Cosmote, Germanos si Zapp din 2009.