Vom majora creditarea cu 5-6% anul acesta, spune seful BCR

Autor: Razvan Voican 01.03.2010

BCR, cel mai mare creditor local, estimeaza ca anul acesta isi va majora portofoliul de credite acordate clientilor cu 5-6%, afirma Dominic Bruynseels, presedintele executiv al bancii.

Pentru 2009 BCR a raportat o crestere a creditelor cu 3,3% in lei, dar exprimat in euro portofoliul a scazut cu circa 211 mil. euro, pana la 10,9 mld. euro.

Bruynseels spune ca in 2010 banca sa va miza pe continuarea programului "Prima casa", pe proiectele de investitii in infrastructura si pe cererea de finantare a autoritatilor locale.

"Pe partea de retail, ne asteptam sa beneficiem si in 2010 de Prima casa, unde anul trecut am avut o cota de piata de peste 40%. Pe corporate anticipam ca ne vor majora mai departe cota de piata dupa ce in 2009 am castigat 1,5% pentru ca incep sa creasca cheltuielile pentru investitii in infrastructura si mai este si cererea din partea autoritatilor locale unde avem o cota de piata de 70%. Vedem unele tendinte pozitive si per ansamblu ne asteptam la o crestere a portofoliului de credite cu 5-6% anul acesta", a spus seful BCR.

Dupa ce anul trecut a marit ecartul dintre dobanzile la credite si cele la depozite la peste 7 puncte procentuale, Bruynseels admite ca un asemenea spread nu este "deplin sustenabil", dar se bazeaza pe imobilitatea clientilor care au depozite la BCR si care nu le-au mutat la alte banci, desi BCR a redus dobanzile la depozite mai repede decat multi dintre competitori.

"Marja de dobanda la care am ajuns in 2009 (n. red. - 7,2%, de la 6,8% in decembrie 2008) nu va fi total sustenabila pentru ca am inceput sa reducem si dobanzile la credite pentru a reflecta tendinta de pe piata. Dar ma astept sa conservam o buna parte pentru ca avem depozite stabile, care nu au plecat cand am redus dobanzile."

BCR Imprumuta Euro din Luxemburg la 4,75%

BCR a lansat o noua emisiune de obligatiuni pe piata din Luxemburg in valoare de 5,3 mil. euro, cu scadenta la 5 ani si pe care a plasat-o la o dobanda fixa de 4,75% pe an. In noiembrie 2009, banca a lansat un program de finantare de 3 mld. euro printr-o prima emisiune de 16,1 mil. euro pe 5 ani, la dobanda de 5,1% pe an. In decembrie a emis titluri in lei pe 10 ani de 70 mil. lei la dobanda de 10,3% pe an.