AIG vinde o divizie pentru a inapoia din datoriile la stat

Autor: Catalina Apostoiu 01.03.2010

Grupul britanic Prudential va cumpara divizia de asigurari de viata din Asia a American International Group (AIG) in cadrul unei tranzactii evaluate la 35,5 mld. dolari (26 mld. euro), scrie The New York Times.

Vanzarea diviziei American International Assurance (AIA), cu sediul in Hong Kong, ar conduce la returnarea celei mai mari sume de pana acum in contul celor peste 180 de miliarde de dolari pe care guvernul american i-a investit in cadrul AIG ca parte a unui pachet urias de salvare de la faliment. Biroul bancii centrale americane din New York, care detine actiuni preferentiale in cadrul AIA, ar urma sa obtina 16 miliarde de dolari in urma vanzarii.

In urma preluarii AIA, Prudential ar deveni lider al sectorului de asigurari de viata din Asia. Cu o istorie de 162 de ani, grupul Prudential strange deja cea mai mare parte a veniturilor din Asia.

Conform oficialilor Prudential, noua companie va prelua numele Prudential, va fi inregistrata si va avea sediul in Marea Britanie.

Conform termenilor acordului incheiat, Prudential va plati 25 de miliarde dolari sub forma de cash si aproximativ 10,5 miliarde $ sub forma de actiuni, actiuni preferentiale si actiuni preferentiale convertibile. Compania a anuntat ca va obtine lichiditatile pentru tranzactie printr-o emisiune de drepturi de 20 de miliarde de dolari si 5 miliarde de dolari prin credite.

Oficialii Prudential au declarat ca se asteapta ca emisiunea de drepturi sa aiba loc in luna mai si ca tranzactia sa fie incheiata in trimestrul trei.

AIA, fondata in 1919 si una dintre cele mai vechi divizii ale AIG, este considerata una dintre operatiunile de top ale asiguratorului. Divizia are aproximativ 20 de milioane de clienti in Asia, 23.000 de angajati si 300.000 de agenti.

Dupa salvarea sa de catre guvernul american, AIG incearca sa-si vanda din divizii pentru a putea returna fondurile primite. Directorul executiv Robert H. Benmosche a prezentat un viitor al companiei in care aceasta se va concentra pe vanzarea de asigurari de proprietati si de accidente la nivel mondial, in cadrul unei divizii redenumite Chartis, si asigurari de viata numai in Statele Unite.

Asiguratorul incearca, de asemenea, sa vanda o alta divizie de asigurari de viata, American Life Insurance Company, catre MetLife pentru aproximativ 15 miliarde de dolari.