Pragul la SIF-uri ramane in aer: Deputatii amana pe termen neprecizat discutiile privind pragul la SIF-uri. Cum comentati?

Autor: Roxana Pricop 02.03.2010

Dezbaterea proiectului legislativ de ridicare a pragului de detinere la SIF-uri in cadrul Comisiei de buget si finante din Camera Deputatilor a fost amanata pe termen neprecizat. Ce se va intampla cu actiunile SIF-urilor, care au crescut cu 50% in ultimele patru luni?



Membrii Comisiei de buget si finante din Camera Deputatilor sustin ca poarta in continuare discutii cu principalii actori de pe piata de capital privind modificarile legislative care vor trebui operate odata cu ridicarea pragului de detinere la SIF-uri de la 1% la 5%.

Comisia de buget si finante trebuie sa elaboreze raportul final pe baza caruia deputatii vor vota modificarea legii pietei de capital si ridicarea pragului de detinere la SIF-uri. Senatul a aprobat proiectul de lege la inceputul lunii noiembrie, iar de atunci actiunile SIF-urilor au crescut in medie cu 50%, insa Camera Deputatilor este forul decizional, iar un vot negativ in Camera ar insemna esecul proiectului.

"Discutiile privind pragul la SIF-uri s-au amanat. Data la care se vor relua depinde de cum vor avea loc discutiile cu CNVM, cu noul Consiliu al Bursei si cu reprezentanti ai pietei de capital, dar si de rezolvarea problemelor pe care le-am identificat. Pragul de detinere la SIF-uri este o problema minora, comparativ cu celelalte identificate", a declarat Adrian Nitu, secretar al Comisiei pentru buget, finante si banci. El se numara printre initiatorii proiectului, care propunea la inceput eliminarea completa a pragului de detinere.

"A aparut ipoteza ca discutiile despre prag vor fi reluate in aprilie, dupa ce vor avea loc alegerile de noi conduceri la SIF-uri", a precizat senatorul Ovidiu Marian, initiatorul proiectului.

Actionarii celor cinci SIF-uri sunt convocati sa participe la Adunarile Generale Anuale care vor avea loc in intervalul cuprins intre 21 si 29 aprilie. Intrebat daca reluarea discutiilor va tine cont de Adunarile Generale care au loc la SIF-uri in luna aprilie, Adrian Nitu nu a dat detalii, explicand ca "atunci cand va fi luata o decizie finala, vom avea grija sa nu producem probleme in piata".

Se lucreaza la amendamente

In prezent, membrii Comisiei elaboreaza o serie de amendamente pe care le vor aduce proiectului legislativ si pe care ulterior "le va negocia cu principalii participanti la piata", potrivit lui Nitu. In acest sens, conducerea Comisiei de buget alaturi de secretarii generali s-au intalnit recent cu oficialii CNVM, urmand ca in perioada urmatoare sa mai aiba loc "cel putin o intalnire cu reprezentantii CNVM", mai spune el.

"Vrem sa facem o treaba buna. Am gasit o serie de probleme, printre care cele legate de votul concertat sau de modul in care se regleaza situatiile in care se depaseste pragul, pe care trebuie sa le rezolvam", a mai spus secretarul general al Comisiei.

In primele doua saptamani ale lunii februarie, asteptarile investitorilor privind intrarea proiectului legislativ in Comisia de buget au alimentat o apreciere de 2,5% a indicelui celor cinci SIF-uri, pentru ca, odata cu amanarile intervenite, indicele BET-FI sa incheie luna februarie in crestere cu 1,6%.

Fara pragul de detinere, SIF-urile nu mai vand nicio poveste

In ciuda amanarilor intervenite in dezbaterea proiectului legislativ, analistii sunt optimisti in privinta ridicarii pragului de detinere.

"Ma asteptam sa existe amanari, avand in vedere ca alegerile prezidentiale au avut loc la finele anului trecut si in momentul de fata exista alte prioritati pentru legislativ decat majorarea pragului la SIF-uri. Ridicarea efectiva a pragului ar putea avea loc cel mai devreme in aprilie-mai, perioada care va coincide cu anuntul de catre SIF-uri a politicii de dividende si a bugetelor de venituri si cheltuieli", a spus Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Razvan Rusu, director de investitii la societatea de administrare a investitiilor Aviva Investors, este de parere ca "ridicarea pragului de detinere a intrat in linie dreapta, chiar daca exista un grup de interese care opune rezistenta".

Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania, alaturi de Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana, au fost printre cei mai vehementi opozanti ai ridicarii pragului de detinere, sustinand in fata comisiilor parlamentare ca daca legea va trece, atunci piata de capital va fi manipulata.

Sefii SIF-urilor sunt insa principalii beneficiari ai pragului de detinere de 1%, care le-a permis in urma cu un an sa obtina noi mandate la conducerea SIF-urilor, dupa ce au suspendat drepturile de vot ale mai multor grupuri de investitori.

"Cred ca sefii SIF-urilor au devenit constienti ca ridicarea pragului este un mers firesc al lucrurilor. Faptul ca acestea au solicitat Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare sa permita achizitiile de actiuni intre SIF-uri, este un semnal ca SIF-urile se repliaza la viitoarele conditii din piata", a mai spus Lupsan de la Intercapital.

Impactul amanarilor intervenite in dezbaterea proiectului de lege asupra evolutiei actiunilor SIF-urilor pe Bursa se va resimti in perioada urmatoare prin scaderea volumelor de tranzactionare, dar si prin "lipsa unei directii clare de evolutie a SIF-urilor", mai spun analistii.

"Pana nu se discuta pragul in Comisia de buget, SIF-urile nu vor avea o evolutie clara, iar volumele de tranzactionare vor scadea", a spus Marius Trif, director general al societatii de brokeraj Carpatica Invest.

"In afara de pragul de detinere, SIF-urile nu mai vand nicio poveste investitorilor. Daca SIF-urile vor acorda dividende, acestea vor fi mici, bancile din portofoliu au raportat rezultate in scadere, iar datele fundamentale nu indica ca actiunile SIF-urilor ar fi subevaluate. Cu toate acestea, pragul de detinere nu este singurul motor de crestere. Daca pietele externe se vor aprecia in perioada urmatoare, vom vedea cresteri pe actiunile SIF-urilor", a conchis Rusu de la Aviva Investors.