Cele mai importante evenimente ale zilei

Ziarul Financiar 01.03.2010

1. Moody's scade perspectiva pentru sistemul bancar romanesc la negativ. Moody's a decis sa reduca perspectiva pentru sistemul bancar romanesc la "Negativ". "Drept urmare moneda locala a intrat sub presiune, numarul creditelor neperformante a urcat semnificativ si cresterea creditarii a incetinit considerabil din cauza aversiunii bancilor fata de risc si a resurselor limitate de finantare", se mai arata in comunicat. Cu toate acestea, conform agentiei, conditiile economice raman inca problematice, pe fondul contractiei activitatii economice si a cresterii somajului, ca urmare a crizei financiare globale.

2. Transele de la FMI au dus rezerva BNR la 29,7 mld. euro in februarie, un nou maxim istoric. Rezerva valutara a BNR a urcat la sfarsitul lui februarie pana la un nou record, de 29,74 miliarde de euro, in crestere cu 1,7 miliarde de euro fata de luna anterioara, arata datele institutie. Cresterea se datoreaza in principal intrarii in contul bancii centrale a transelor trei si patru, de circa 2,3 miliarde de euro, din acordul stand-by incheiat de Romania cu Fondul Monetar International. Intrarile in rezerva BNR din luna februarie au totalizat 3 miliarde de euro.

3. Piata asigurarilor a scazut cu 1,1% in 2009, la 8,8 miliarde de lei. Romanii au renuntat in principal la politele de viata. Piata de asigurari din Romania a incheiat anul 2009 cu un volum de prime brute subscrise de 8,837 miliarde de lei, cu 1,1% mai putin fata de anul precedent, declinul fiind cauzat in principal de scaderea segmentului de asigurari de viata cu 13% in perioda mentionata, potrivit datelor publicate luni de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). In 2008, subscrierile din asigurari generale si de viata au totalizat 8,936 miliarde de lei, in crestere cu 24,5% fata de 2007.

4. In patru zile tot Berceniul a fost sa vada Sun Plaza. 315.000 de vizitatori in cel mai recent mall din Bucuresti. Sistemele de contorizare ale mallului Sun Plaza din Bucuresti au inregistrat in intervalul joi-duminica 315.000 de vizitatori, echivalentul populatiei din cartierul Berceni in care a fost construit centrul comercial, potrivit datelor anuntate de administratorii proiectului. In prima zi mallul a atras 85.000 de vizitatori, ca urmare a promotiilor oferite de chiriasii Sun Plaza si a concertelor organizate de administratori. Spre comparatie, in mallul Cotroceni Park, principalul competitor al Sun Plaza pe segmentul "celor mai mari centre comerciale", in primele patru zile au fost aproximativ 380. 000 de vizitatori.

5. Mihai Ghyka face prima mutare de cand s-a intors in industria berii: pune numele Bergenbier si pe companie. InBev Romania, unul dintre cei mai importanti producatori de bere din Romania, devine de astazi BERGENBIER S.A., preluand astfel numele celui mai popular brand din portofoliu si una dintre cele mai vandute marci de bere din Romania, cu vanzari estimate de ZF in jurul a 100 de milioane de euro. Bergenbier, brandul principal al companiei, este prima marca din portofoliu lansata pe piata locala si totodata motorul afacerii, reprezentand anual aproximativ jumatate din volumul si valoarea vanzarilor firmei, potrivit datelor companiei.