Banii de la FMI duc rezerva Bancii Nationale la un nou maxim – 30 de miliarde de euro

Autor: Ciprian Botea 01.03.2010

Rezervele valutare ale BNR au urcat in februarie cu 1,7 mld. euro fata de luna anterioara, pana la un nou varf istoric de 29,74 miliarde de euro, in urma eliberarii de catre Fondul Monetar International (FMI) a transelor trei si patru din acordul stand-by incheiat cu Romania, arata datele bancii centrale.

Analistii spun ca rezervele BNR sunt la un nivel mai mult decat confortabil, ceea ce permite institutiei o marja de manevra mai larga in viitor.

"Nu trebuie uitat ca BNR trebuie sa plateasca inapoi imprumutul luat de la FMI si ca Romania trebuie sa intre de mecanismul de schimb valutar in perspectiva adoptarii euro, context in care rezervele minime obligatorii la valuta vor trebui sa scada", noteaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

In februarie, in rezerva BNR au intrat putin peste 3 mld. euro, reprezentand transele de la FMI, modificarea rezervelor minime in valuta, alimentarea conturilor Ministerului de Finante si venituri din administrarea rezervelor internationale.

In acelasi timp, iesirile din rezerva au fost de circa 1,3 mld. euro, reprezentand modificarea rezervelor minime si platile efectuate in contul datoriei publice externe si a datoriei garantate de stat. In conditiile in care transele de la FMI au reprezentat 2,45 mld. euro, rezulta ca fara acesti bani rezerva BNR ar fi consemnat o scadere de circa 750 mil. euro.

Presiunile pe termen scurt asupra rezervei valutare a bancii centrale sunt relativ scazute avand in vedere stabilizarea cursului de schimb in ultima perioada si nivelul mai scazut al serviciului datoriei externe in martie. Platile in contul datoriei publice externe si a datoriei garantate de stat cu scadenta in martie insumeaza 80 mil. euro, fata de 112 mil. euro in februarie si 107 mil. euro in ianuarie. Nici presiunea pentru reducerea rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta nu mai este foarte mare pe termen scurt, in conditiile in care nevoia de finantare a statului s-a mai diminuat.

Analistii spun ca BNR va reduce rezervele minime la valuta anul acesta, dar nu chiar in urmatoarea sedinta de politica monetara, programata pentru sfarsitul lunii martie. "Anul acesta vom vedea cel mai probabil scadere pe rezervele minime obligatorii la valuta, dar nu neaparat in urmatoarea sedinta de politica monetara. Cred ca pentru moment vom asista doar la reducere de dobanda", spune Anghel.