Sfatul celui mai puternic CEO: Curaj la masuri nepopulare. Cum comentati?

Autor: Roxana Petrescu 01.03.2010

Mariana Gheorghe, 54 de ani, directorul general executiv al Petrom, cea mai mare companie din Romania, cu afaceri de circa 3 mld. euro, spune ca dobandirea curajului din partea clasei politice in ceea ce priveste luarea unor masuri nepopulare este cheia catre un 2010 mai bun decat anul trecut.

"Pe plan modial, cred ca anul 2010 va fi unul mai usor. Pentru Romania va fi unul mai greu din mai multe motive. Pe de o parte traim acest decalaj fata de tarile dezvoltate. Pe de alta parte mai este un factor, unul intern, care ne ingreuneaza situatia. Pentru a avea sanse sa crestem in 2010 ne trebuie forta institutionala de a lua decizii nepopulare. Acest lucru presupune mult curaj politic. Le doresc acest lucru celor care ne conduc", spune Gheorghe.

Anul trecut, majoritatea companiilor private au fost obligate sa faca reduceri drastice de costuri care nu au exclus si disponibilizarea a mii de oameni. Pe de alta parte, in ceea ce priveste reorganizarea personalului de stat schimbarile au intarziat sa apara. In cazul Petrom, compania a renuntat anul trecut la circa 6.000 de angajati si a taiat costurile pana la nivelul in care in loc de deplasari la Viena, sediul central al OMV, intalnirile cu actionarul majoritar se faceau prin videoconferinte. La finalul anului, profitul companiei a crescut insa cu 34% in lei intr-un an in care Petrom a reusit sa atraga credite de 1,6 miliarde de euro.