Stancescu, Riff Holding: Sa obligi companiile sa angajeze un contabil este echivalentul impozitului forfetar

Autor: Adelina Mihai 02.03.2010

Consultantii fiscali spun ca impunerea unei obligativitati prin care firmele trebuie sa-si angajeze cel putin doi contabili in regim full time ar putea insemna falimentul unor firme.

"A obliga firmele sa-si angajeze un contabil inseamna a le obliga sa plateasca un salariu pe care nu si-l permit. S-ar putea ajunge intr-o situatie similara cu cea creata de impunerea impozitului forfertar, in care multe firme au intrat in faliment pentru ca nu puteau sa-l plateasca", sustine Marius Stancescu, presedintele companiei de consultanta financiara si de business Riff Holding International.

Un grup de 40 de deputati PD-L au inregistrat la Parlament o initiativa legislativa care modifia legea contabilitatii si care ar urma sa interzica firmelor, indiferent de numarul de angajati, sa-si externalizeze serviciile de contabilitate. In proiect nu se precizeaza clar care este numarul minim de contabili care trebuie sa existe intr-o companie, ci doar se precizeaza ca "nu se pot organiza compartimente (de contabilitate in cadrul firmelor - n.n.) formate dintr-o singura persoana, incadrata cu contract individual de munca cu timp partial sau in baza unei conventii civile".

In expunerea de motive a deputatilor se arata ca multi contabili care tineau contabilitatea mai multor firme lucrau in regim part time si ca astfel "s-a proliferat munca la negru", iar situatiile financiare ale companiilor nu erau realizate de persoane cu experienta, care sa corespunda standardelor de calitate necesare. Nu de aceeasi parere sunt si consultantii fiscali.

"Munca la negru in contabilitate nu exista. Nu cred ca exista vreo firma care sa-si tina contabilitatea la negru, pentru ca cineva trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru situatiile financiare pe care le semneaza la sfarsitul anului", a mai spus Stancescu. El a mai precizat ca un contabil dintr-o firma de expertiza contabila poate tine evidenta a 20- 30 de firme mici, iar tarifele practicate pentru serviciile de contabilitate pentru o firma pornesc de la 50 de euro lunar si nu depasesc 200- 250 de euro/ luna.

"O astfel de prevedere va afecta portofoliile companiilor de expertiza contabila, pentru ca sunt sigur ca 50-60% din aceste firme functioneaza prin intermediul externalizarii de catre firme", a mai spus Stancescu. O astfel de masura ar putea afecta 700.000 de firme din Romania. O parte dintre initiatori sustin o conferinta de presa pe acest subiect.