UE s-a resemnat ca nu va fi curand cea mai competitiva economie a lumii: Daca nu se fac reforme clare urmatorii 10 ani vor fi irositi

Autor: Iulian Anghel 02.03.2010

Daca obiectivele "Agendei Lisabona" erau indeplinite, acum economia UE ar fi urmat sa fie cea mai competitiva din lume. Comisia Europeana va adopta maine noua strategie economica pentru urmatorii 10 ani. "Europa 2020", cum se numeste documentul, arata ca viitorii 10 ani vor fi irositi, daca reformele din cadrul UE vor fi aplicare neuniform in cadrul blocului si daca vor fi ezitante.

Intre ce va adopta maine Comisia si ce a adoptat in urma cu 10 ani este cale lunga.

In 2000, asa numita "Agenda Lisabona" stabilea ca obiectivul strategic al UE este sa devina "cea mai competitiva si dinamica economie a lumii, capabila de o crestere economica durabila, cu locuri de munca mai multe si mai bine platite si o mai buna coeziune sociala". La zece ani de atunci (tintele Agendei Lisabona au fost ajustate in jos in 2005), obiectivele UE sunt mai modeste.

Tinta de a deveni cea mai competitiva economie nu mai este trecuta in draftul documentului obtinut de EUObserver. Insa Comisia va propune ca, in urmatorii ani, rata de ocupare a fortei de munca sa ajunga de la 69% acum la 75%.

Un alt obiectiv care va fi anuntat maine de Comisia Barroso este ca cel putin 40% dintre europnii cu varste intre 30 si 34 de ani sa aiba o diploma universitara, iar 4% din PIB-ul tarilor UE sa mearga spre cercetare-dezvoltare.