CULTURA ORASULUI/ Top 10 Vatican

Autor: Tudor Calin Zarojanu 02.03.2010
In categoria stirilor extrem de interesante, dar nu prea bagate in seama, a intrat de curând si aceea ca Sfântul Scaun si-a facut playlist-ul! Mai exact, "L'Osservatore Romano", publicatie a Vaticanului, a alcatuit topul celor 10 albume care ar merita luate - conform unui criteriu clasicizat, aplicat si cartilor - pe o insula pustie, in caz ca, Doamne fereste...
Mai intâi, iata lista care, in mod implicit, are binecuvântarea pastorului celor aproximativ doua miliarde de crestini catolici: The Beatles, "Revolver";Pink Floyd, "The Dark Side of The Moon"; Oasis "(What's the Story) Morning Glory?"; Michael Jackson, "Thriller"; U2, "Achtung Baby"; Fleetwood Mac, "Rumour"s; Donald Fagen (ex-Steely Dan), "The Nightfly"; Carlos Santana, "Supernatural"; Paul Simon, "Graceland"; David Crosby, "If I Could Only Remember My Name".
Fireste, ca orice selectie, si aceasta e discutabila. Daca prezenta monstrilor sacri Beatles, Santana sau Pink Floyd e greu de contestat, in schimb prin România nu s-a prea auzit de Donald Fagen sau de Steely Dan. Dar nu asta conteaza, ci gestul in sine si anumite detalii ale lui.
Deschiderea Vaticanului catre contemporaneitate e departe de a fi o noutate, atât in zona artei, cât si in cea a stiintei. Atât fostul cât si actualul Papa au avut cuvinte surprinzator de concesive fata de Charles Darwin si teoria evolutiei! Cât despre muzica, a ramas antologic momentul in care regretatul Ioan Paul al II-lea, in ciuda starii sale precare de sanatate, a schitat câteva miscari sugerând dansul, in sala unui concert pop.
De data aceasta, insa, e ceva mai mult: nu doar o concesie, ci si o schita de campanie. In fata valului de muzica (si nu numai) de proasta calitate, Vaticanul a inteles ca n-ar avea sens sa ofere ca alternativa (numai) muzica religioasa si simfonica. Decât sa ascultati prostii monotone - par sa spuna jurnalistii de la "L'Osservatore Romano" -,mai bine ascultati Pink Floyd!
Detaliile nu sunt nici ele lipsite de interes. Pentru acest demers de impunere a adevaratelor valori, Sfântul Scaun s-a dovedit gata sa treaca si peste gafe vecine cu blasfemia, iertându-l postum, de pilda, pe John Lennon, cel care declarase ca ei, beatlesii, au devenit mai cunoscuti decât Iisus Hristos. Formularea absolvirii de pacatul trufiei este minunata: n-a fost decât "laudarosenia unui baiat englez din clasa muncitoare care se straduia sa faca fata unui succes neasteptat"!
Comentatorii evenimentului muzical-pontifical au remarcat absenta din Top 10 Vatican a unui alt monstru sacru, Bob Dylan (nascut Robert Allen Zimmerman), in ciuda faptului ca acesta s-a convertit la crestinism inca din anii 70 (chit ca ulterior ba s-a declarat liber cugetator, ba a participat la reuniuni si traditii evreiesti, ba a cântat colinde de Craciun), iar in 1997 a cântat pentru Papa Ioan Paul al II-lea. Eveniment care, insa, nu l-a convins pe actualul Papa, Benedict al XVI-lea, care a declarat ca se indoieste si in ziua de azi ca e bine "sa lasi un astfel de asa-zis profet sa se urce pe scena" in fata Papei…
Tudor Calin Zarojanu (n.1956) a absolvit sectia de Informatica a Facultatii de Matematica, Universitatea Bucuresti, cu lucrarea de licenta "O privire matematica asupra piesei «Romeo si Julieta»", publicata ulterior de Editura Academiei. A lucrat 12 ani in informatica, pe toate sistemele de calcul si in toate tipurile de limbaje de programare. Din 1992 lucreaza in presa: cotidian, saptamanal, lunar, agentie de stiri, radio, TV. A debutat editorial cu volmul de proza scurta "Viata ca troleibuz" (1992, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut), urmat de biografia "Viata lui Corneliu Coposu" (1996, editia a doua 2005), romanele "Reluare cu incetinitorul" (1997) si "Sfarsitul lumii" (2005), culegerea de proza scurta "Copiii asfaltului" (2007). In prezent lucreaza in TVR, fiind realizatorul talkshow-ului "In spatele usilor deschise", si este colaborator permanent al Ziarului de Duminica, al revistei Flacara si al Radio Romania Cultural.
tczarojanu@yahoo.com