CULISE DE TEATRU/ Vampirii sunt vulnerabili

Autor: Radu Constantinescu 02.03.2010
Eveniment teatral la sfârşitul săptămânii trecute la Cluj. Noua Sală Studio a Teatrului Maghiar de Stat din localitate a găzduit spectacolul Dracula the Clown, producţie a Asociaţiei Cabotin şi London Mime Theatre, un amalgam inedit de culoare, muzică, păpuşerie şi mimă, montat de unul dintre personajele marcante ale mimei mondiale, regizorul şi scenaristul Nola Rae.
Comentându-şi concepţia regizorală, Rae a declarat: "Dracula este celebru peste tot, iar subiectul este potrvit pentru teatrul vizual şi pentru transformarea unei poveşti dramatice de groază intr-o poveste comică. Intenţia noastră este să scoatem in evidenţă problemele cu care se confruntă un vampir. Pentru noi, vampirii sunt vulnerabili şi numai la un pas de a dispărea, aşa că ar trebui să se ferească de mult mai multe lucruri decât de usturoi şi de lumina Soarelui".
Intâlnim in spectacol un conte-vampir decrepit, imbătrânit, demn de milă, prins in propria capcană din care nu poate scăpa. Un conte care poartă proteză, care nu mai poate să se transforme in liliac şi care nu mai mai e capabil să sugă sânge. O palidă reflectare a vampirului puternic şi de temut care a fost cândva.
Madam Bloodbath este echivalentul patetic şi comic al Contesei de Bathory, a cărei tinereţe şi frumuseţe a pierit de mult, dar care nu renunţă nici in ruptul capului la ideea de a face baie in sânge de fecioară. Van Helsing e un vânător de vampiri, care se sperie de infricoşătorul vampir Dracula. Şi apare un personaj nou, Bram Stoker, un funcţionar mărunt, care işi scrie povestea pe măsură ce aceasta prinde contur. Totul secondat de păpuşi.
Ideea spectacolului a prins contur in 2006, la Braşov, când Liviu Matei şi Nola Rae s-au gândit impreună la acest proiect. A fost nevoie de doi ani ca scenariul original să fie "fixat" in piuneze, iar spectacolul să fie definitivat.
Nola Rae a fost decorată in toamna anului trecut de către regina Elisabeta a Marii Britanii cu ordinul Member of The Most Excellent Order of The British Empire.

In distribuţie: Bogdán Zsolt, Liviu Matei, Réka Csutak, Jenő Szab" / Lászl" György. Decor şi costume: Matthew Ridout, muzica: Iosif Herţea.