Cu 12.000 ha de padure in proprietate din 2008, Tornator nu a reusit sa mai cumpere nimic anul trecut

Autor: Ioana David 02.03.2010

Grupul finlandez Tornator, care detine 12.000 de hectare de padure pe piata locala achizitionate in 2008, nu a facut nicio achizitie in 2009 sau in primele luni din 2010, insa nu renunta la tinta initial care prevedea sa ajunga la 100.000 de hectare in urmatorii cinci - zece ani.



"Avem deja un an de operare pe piata romaneasca. In ianuarie 2009 am inceput sa vindem lemn, iar acum lucram la capacitate maxima", a spus Zoltan Kosy, country manager al Tornator intr-un interviu acordat ZF.

Finlandezii au inceput sa cumpere paduri pe piata locala in 2008 si in numai un an au ajuns sa detina 12.000 de hectare. In acea perioada, mai multi investitori straini printre care si Cascade Empire, firma detinuta de omul de afaceri austriac Herald Schweighofer, au cumparat masiv terenuri in mai multe zone din Romaania.

Nu au gasit padurile potrivite

Spre deosebire de acestia, Tornator si-a concentrat achizitiile pe zona Brasovului, insa acum Kosy spune ca aria de interes a crescut, dar preluarea este conditionata de suprafata oferita la vanzare.

"Anul trecut nu am cautat si in alte parti, dar acum daca suprafetele sunt bune si suficient de mari, nu vom spune nu. Daca padurile sunt in zona Brasovului, ne intereseaza sa cumparam minimum 500 de hectare. Daca sunt mai departe, am vrea 5.000 - 7.000 de hectare", a spus Kosy.

Desi au existat multe oferte de a cumpara, seful din Romania al Tornator a spus ca nu a gasit nimic potrivit pentru ca "fie suprafetele au fost prea mici, fie calitatea ridica probleme, fie proprietarii nu aveau toate documentele necesare pentru a vinde" .

"Nu suntem ingrijorati pentru ca nu am reusit sa cumparam nimic. Administram ceea ce avem acum. Nu exista nicio presiune", a mai spus Kosy.

Preturile au scazut puternic in ultimul an

In 2008 la intrarea pe piata romaneasca pretul unui hectar de padure era de aproximativ 2.800 - 3.600 de euro, conform datelor oferite anterior de reprezentantii Tornator. In prezent, padurile se vand la mai putin de jumatate din nivelul acelei perioade.

"Anul trecut pretul mediu al unui hectar de padure era de aproximativ 2.000 - 3.000 de euro, dar acum este semnificativ mai scazut. Anul acesta preturile au devenit mai realiste si au coborat si la 1.000 - 2.000 de euro hectarul", a mai spus Kosy.

Cea mai mare suprafata achizitionata pana acum in Romania de catre Tornator a fost de 9.000 de hectare, iar cea mai mica de 350-400 de hectare. Investitiile totale derulate de compania finlandeza pe piata locala sunt de peste 40 de milioane de euro, iar cele mai recente proiecte au vizat drumurile forestiere.

"Am investit anul trecut aproximativ 200.000 de euro in renovarea a circa 6 kilometri de drumuri forestiere. Pentru primii cinci - zece ani, vrem sa consolidam majoritatea drumurilor din padurile pe care le detinem", a mai spus Kosy.

Din vanzarea de lemn, in 2009, Tornator a avut vanzari de circa 600.000 de euro, iar targetul pentru acest an a fost stabilit la 1-1,5 mil. euro.

"Vanzarile au fost sub estimarile initiale, in conditiile in care piata constructiilor a fost puternic afectata de criza. Acum insa vedem un trend de revenire", a continuat Kosy.

Si austriecii cumpara paduri

Livrarile s-au orientat numai catre companii romanesti, insa din acest an Tornator se orienteaza si catre pietele de export. Kosy nu a dorit sa precizeze care au fost clientii companiei. "In legatura cu pretul lemnului scos la vanzare, nu ma astept sa creasca".

Din punctul de vedere al volumului, Tornator a recoltat circa 40.000 de metri cubi de lemn. Compania are 18 angajati in Romania in conditiile in care serviciul de paza este externalizat.

Spre deosebire de Tornator care nu a parafat nicio achizitie anul trecut, austriecii de la Cascade Empire au dat 7 mil. euro pentru achizitia a circa 2.000 de hectare de padure in zona Buzau - Covasna. Cascade Empire detine paduri in Prahova, Arges, Suceava, Harghita, Covasna, Hunedoara, Valcea pentru care a platit circa 30 de milioane de euro.

Cel mai mare detinator de paduri ramane insa statul roman. Astfel fondul forestier proprietate publica a statului pe care Regia Nationala a Padurilor (Romsilva) il administreaza era la sfarsitul lui 2008 de 3,5 mil. hectare. In aceste conditii, valoarea patrimoniului Romsilva se ridica la 10,5 miliarde de euro, cea mai valoroasa companie din Romania. Romsilva a raportat in 2008 un profit de 6,8 mil. euro si o cifra de afaceri de 312 mil. euro.

Potrivit datelor furnizate ZF de catre Ministerul Agriculturii, suprafata totala de padure din Romania este de 6,3 milioane de hectare, ceea ce inseamna ca Romsilva detine aproape jumatate din aceste terenuri. Ministerul Agriculturii nu detine insa evidente statistice cu privire la nationalitatea proprietarilor de paduri din Romania.