Reorganizarile aduc Pepsi si Coca-Cola la acelasi numar de angajati, dar ii despart 200 mil. €

Autor: Mihaela Popescu 02.03.2010

Imbuteliatorul local al Pepsi va fuziona cu producatorul chips-urilor Lay's, compania Star Foods, creand astfel o companie cu circa 2.100 de angajati, 4 fabrici si un portofoliu de 8 branduri la nivel local.

Cele doua companii, detinute acum integral de gigantul american PepsiCo, au realizat in 2008 afaceri cumulate de aproximativ 300 mil. euro, potrivit celor mai recente raportari financiare.

PepsiCo nu a anuntat inca echipa de management care va conduce compania nou creata in Romania. Este posibil ca unul dintre cei doi expati care conduc in prezent operatiunile locale ale celor doua companii, Mike Holmes (Pepsi Americas) si Javier Urunuela (Star Foods), sa plece din Romania. Sistemul Pepsi in Romania ajunge astfel la acelasi numar de angajati ca si imbuteliatorul local al Coca-Cola, cel mai mare rival al sau de pe piata bauturilor racoritoare.

Grecii de la Coca-Cola Hellenic aveau aproape 3.000 de angajati in Romania la finele lui 2007, insa restructurarea businessului local, realizata in ultimii doi ani, a taiat aproape 1.000 de locuri de munca la Coca-Cola HBC Romania.

Ca si dimensiune a organizatiei, cei doi competitori sunt acum foarte aproape unul de celalalt, insa PepsiCo, actionarul majoritar al producatorului Pepsi, este la o distanta de aproximativ 200 mil. euro de afacerile realizate de sistemul Coca-Cola in Romania, care pot fi estimate la aproximativ 500 mil. euro la nivelul lui 2009 pe baza dinamicii volumelor vandute anul trecut fata de perioada anterioara (-12%).

Si imbuteliatorul Pepsi Americas Romania a raportat un declin de doua cifre (peste 10%) al volumelor de vanzari in intervalul mentionat.

PepsiCo a intrat pe piata romaneasca in anul 2004, cand a achizitionat producatorul local de chips-uri si alte snacks-uri sarate Star Foods printr-un joint-venture cu compania americana din panificatie General Mills. La scurt timp, PepsiCo a ramas unicul actionar al Star Foods, iar in 2005-2006 si-a intarit prezenta pe piata locala odata cu achizitia imbuteliatorului local al Pepsi, QAB, de catre Pepsi Americas, companie la care PepsiCo avea 40% din actiuni.

Anul trecut, PepsiCo a anuntat preluarea integrala a celor mai mari doi imbuteliatori ai sai la nivel global, Pepsi Bottling Group si Pepsi Americas, o tranzactie de 7,8 mld. dolari finalizata in urma cu cateva zile. "Odata cu integrarea operatiunilor controlate de PepsiCo in Romania, ne asteptam sa crestem in continuare pe piata din Romania si sa transferam din avantajele fuziunii direct catre consumatori", au declarat reprezentantii PepsiCo.