Compania texana Lufkin este interesata de o investitie de 300 mil. $ in echipamente industriale

Autor: Roxana Petrescu 02.03.2010

Compania americana Lufkin, specializata in furnizarea de echipamente si servicii pentru industria de petrol si gaze precum si pentru transportul de energie electrica, este interesata de realizarea unei investitii de 300 de milioane de dolari in domeniul echipamentelor industriale pe piata locala.



Potrivit datelor companiei, anul trecut vanzarile Lufkin s-au ridicat la 521 de milioane de dolari, in scadere cu 30% comparativ cu 2008 din cauza conditiilor de piata.

Saptamana trecuta, reprezentantii Ministerului Economiei au anuntat in urma unei intalniri intre Adriean Videanu, ministrul economiei, si ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, ca in viitorul apropiat o companie americana va investi aproximativ 300 mil. dolari in domeniul echipamentului industrial.

"Discutiile nu sunt chiar atat de avansate. Este vorba despre compania Lufkin, o companie texana, specializata in echipamente pentru industria de petrol si gaze si in cea energetica. Se discuta acordarea unui ajutor de stat, asa cum a fost in cazul Ford", au precizat surse din piata.

La inceputul anului trecut, americanii de la Ford au primit un ajutor de stat in valoare de 143 de milioane de euro, in conditiile in care producatorul auto s-a angajat sa faca investitii de 675 de milioane de euro la fabrica de la Craiova.

Contract cu Petrom

"Lucreaza mult cu Petrom (cea mai mare companie locala si singurul producator de petrol si gaze - n.red.) in special pe partea de explorare si productie unde Petrom are un program urias de modernizare a sondelor si unde au nevoie de echipamente", spun alte surse din piata.

Potrivit unor alte companii de profil, reprezentanti ai Lufkin au fost in urma cu 2-3 luni la Ploiesti in cautarea unei eventuale locatii pentru investitia lor.

Reprezentantii Lufkin nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei.

Spre sfarsitul anului trecut, un alt grup american specializat in furnizarea de echipamente si servicii pentru industria petroliera, Cameron, cu afaceri de 6 miliarde de dolari, a finalizat o investitie de 80 de milioane de dolari intr-o unitate de productie localizata la Ploiesti. Fabrica a creat 300 de locuri de munca, iar potrivit declaratiilor de la acea vreme ale americanilor, banii investiti ar fi urmat sa se intoarca in circa 3-4 ani. Potrivit primelor estimari, in primul an complet de functionare, fabrica urma sa aduca incasari de circa 200 de milioane de dolari.

Apar noi investitii in utilaj petrolier

Anul trecut a fost unul extrem de dificil pentru companiile petroliere, bugetele de investitii fiind reduse semnificativ pe fondul reducerii pretului la petrol si a diminuarii cererii. Cu toate acestea, unitatile destinate utilajului petrolier par o investitie buna pe termen lung, in contextul in care activitatea de explorare si productie se va intensifica mai ales in zonele de extractie foarte dure, ceea ce va presupune investitii mai mari.