Cei 17 care administreaza 4 mld. euro, banii din Sanatate, dar pe care nu-i cunoaste nimeni

Autor: Ioana David 02.03.2010

"Legitimatia de membru al Consiliului de Administratie (al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate - CNAS - n.red.) te ajuta cel mult sa treci de portar intr-un spital", spune Ion Albu, membru in Consiliul de Administratie al CNAS din partea Confederatiei Sindicale Nationale Meridian. Teoretic, el impreuna cu alte 16 persoane care fac din Consiliul de Administratie (CA) al CNAS au responsabilitatea de a administa fondurile de circa 15,7 mld. lei (3,7 mld. euro) pe care sanatatea le are la dispozitie, si au numai putin de 21 de atributii.



Spre comparatie, sunt putine companii in Romania care au un asemenea nivel al cheltuielilor, iar consiliul de administratie in companiile private joaca un rol extrem de important, fiind cel care aproba toate investitiile, bugetul de venituri si cheltuieli si in linii mari strategia firmei.

Consiliul de Administratie al CNAS a fost construit pe principiul reprezentativitatii contribuabililor.

Cu alte cuvinte, din cei 17 membri, cinci sunt reprezentanti ai patronatelor care contribuie cu 5,2% din fondul de salarii, alti cinci ai salariatilor care contribuie cu 5,5% din fondul de salarii, apoi restul ai Guvernului, Presedintiei si Persoanelor Varstnice. Sistemul a fost construit astfel incat acestia, patronatele, sindicatele, Guvernul, sa aiba controlul banilor. Problema este ca nimeni nu ii cunoaste si nici ei nu se considera suficient de puternici, cu toate ca atributiile lor, prin lege, se termina la litera "v", adica sunt in numar de 21.

Un rol "decorativ"

Desi recunosc ca fondul CNAS este "cel mai mare fond financiar din Romania", ei spun ca rolul pe care il joaca este redus si de multe ori "decorativ".

"Ca peste tot in institutiile deconcentrate (institutii care depind de o autoritate centrala pentru finantare, dar sunt conduse autonom - n.red.) mai mult sau mai putin, noi avem un rol decorativ. Noi nu facem administrare propriu-zisa", spune Albu.

Potrivit reglementarilor in vigoare, rolul Consiliului de Adminsitratie (CA) al CNAS este in principal de a aproba planul de activitate, regulamente de functionare, dar si de a aviza lista de medicamente gratuite si compensate.

"Consiliul de Administratie aproba documentele strategico-tactice, ca de exemplu noua structura organizatorica. Luna trecuta spre exemplu, CA a respins propunerile presedintelui CNAS. Am respins aceste modificari pentru ca nu au fost suficient documentate si nu au fost trimise din timp pentru a fi studiate. Acum am primit din timp noi propuneri, care probabil ca nu vor fi aprobate in aceasta forma, dar reprezinta o buna baza pentru discutii", a spus Ovidiu Nicolescu, membru al consiliului CNAS din partea Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Cine administreaza banii sanatatii

Atat patronatele (care pot numi cinci reprezentanti), cat si sindicatele (cinci reprezentanti) si presedintele Romaniei (un reprezentant), Ministerul Sanatatii (unul), Ministerul Muncii (unul), Ministerul Finantelor Publice (unul), Ministerul Justitiei (unul), Consiliul National al Persoanelor Varstnice (doi reprezentanti) propun persoane care sa faca parte din acest consiliu. Cu exceptia Presedintiei, care nu a nominalizat nicio persoana, toate posturile sunt ocupate.

Ion Albu spune ca in ianuarie pe langa propunerea presedintelui CNAS de modificare a structurii au fost respinsi si indicatorii de performanta, care nu se corelau cu organigrama propusa.

"Pe de alta parte, atunci cand avem un buget impus de la Ministerul de Finante sau Ministerul Sanatatii, noi suntem decorativi. Institutia este atipica din perspectiva administrarii. Decidenta nu este 100%. Cand a venit PSD la guvernare a scos directorii din functiile publice si i-a pus pe contract de mandat, acum vad ca se revine. Ce control poti sa faci in aceasta situatie?", mai spune Albu.

Si Nicolescu afirma ca este imposibil sa se implementeze un management profesionist, cand schimbarile sunt "atat de dese".

"Principala noastra preocupare este asigurarea resurselor financiare necesare fondului. CA a solicitat sa ni se pregateasca situatii care sa ne permita sa cerem Guvernului modificarea legii, adica sa beneficieze de servicii medicale numai cei care platesc. Acestia nu sunt banii statului, sunt ai celor care platesc", mai spune Ovidiu Nicolescu.

Ioan Cezar Coraci, membru din partea Uniunii Generale a Industriasilor din Romania UGIR - 1903, afirma ca membrii CA s-au luptat sa fie cat mai implicati, fiind vorba de "bani privati care ar trebui sa fie repartizati de cei care ii reprezinta". "Relatii cu cetatenii nu avem si nu stiu cum am putea sa avem", a mai spus el.

Salarii de secretar de stat

Presedintele CNAS are rang de secretar de stat si este numit la propunerea ministrul sanatatii. Salariul sau este similar cu al unui secretar de stat, adica este 4.800 de lei (1.100 de euro) net lunar. Cei doi vicepresedinti sunt remunerati la nivelul indemnizatiei unui subsecretar de stat. "Membrii Consiliului de Administratie al CNAS, cu exceptia presedintelui si vicepresedintilor, beneficiaza de o indemnizatie lunara de pana la 20% din indemnizatia presedintelui CNAS, in conditiile prezentei efective la sedintele consiliului de administratie", a spus Nicolae Lucian Duta, presedintele CNAS. Ceea ce inseamna ca un membru poate castiga maximum 960 de lei (228 de euro).

Asiguratii se pot adresa direct membrilor Consiliului de Administratie?

"Un asigurat se adreseaza in primul rand Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate. Ei se pot plange, insa exista institutii de control care verifica, dar acest lucru nu cade in sarcina Consiliului de Administratie(...) Un membru al CA nu poate sa intre intr-un spital sa verifice drepturile asiguratilor, sa faca control propriu-zis intr-un spital. Ca sa faca acest lucru, ar avea nevoie de un ordin al presedintelul CNAS cu care ar trebui sa se prezinte la spital impreuna cu buletinul. Legitimatia de membru al CA te ajuta cel mult sa treci de portar", spune Ion Albu.

Un alt membru, Ciprian Ciobanu din partea Ministerului de Justitie, afirma ca nu a primit sesizari sau plangeri de la asigurati si ca "nu intra in atributiile mele rezolvarea sesizarilor sau a plangerilor de la asigurati".

Mihaela Arteni, reprezentata a Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, spune ca "in cadrul sedintelor lunare, un asemenea subiect a fost abordat destul de rar".

Care sunt atribuTiile Consiliului de AdministraTie al CNAS:

Care sunt avantajele si dezavantajele schimbarii modului de calcul al salariilor medicilor de familie

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a lansat in dezbatere publica un proiect de hotarare care prevede ca medicii de familie sa fie remunerati mai mult in functie de serviciile prestate si mai putin in functie de pacientii inscrisi pe liste. Astfel, un medic care castiga circa 5.000 de lei lunar este platit cu 4.000 de lei pe baza numarului de pacienti (in medie 2 lei pe luna pe pacient daca are 2.000 de pacienti. Ceilalti 1.000 de lei provin din consultatiile efectuate.

Acestea sunt platite in functie de complexitate, medicii depunand la CNAS listele de consultatii efectuate. Potrivit propunerii CNAS, ponderea consultatiilor oferite va creste la 30% de la 10% in prezent. Propunerea CNAS de modificare a modului cum sunt remunerati medicii de familie ii va avantaja pe cei orientati pe servicii de pediatrie, in detrimentul celor care ofera cu preponderenta servicii generale, potrivit reprezentantilor medicilor.

11.000 de medici de familie dintr-un total de 50.000 de medici

"Va fi o raportare mai stufoasa, mai greoaie. Vor fi avantajati medicii care se orientau pe servicii pediatrice in detrimentul celor generalisti", spune Matei Dumitru, seful Catedrei de medicina de familie din cadrul UMF "Carol Davila" si presedintele comisiei de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii.

In Romania exista in prezent circa 11.000 de medici de familie care intra in relatie contractuala cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Dumitru spune ca 85% din pacienti trec o data intr-un an pe la medicul de familie, iar in medie un pacient solicita cinci consultatii anual.

CNAS mai propune si stabilirea unui nivel minim si maxim de pacienti inscrisi la un medic de familie. Astfel, in mediul urban, un medic de familie nu poate avea mai putin de 1.000 de persoane beneficiare, dar nu mai mult de 2.200. Potrivit lui Dumitru, in prezent orice medic de familie care depaseste 2.000 de pacienti primeste 45% din remuneratia cuvenita.

"Statele Unite care au alta situatie financiara, considera medicina de familie la baza revitalizarii sanatatii. Chiar daca era considerata valabila pentru tarile sarace, s-a dovedit benefica si pentru cele bogate", mai spune Dumitru.

Cat castiga medicii de familie

Pentru medicii de familie au fost alocate in acest an fonduri de circa 1,1 mld. lei (260 mil. euro), conform bugetului Fondului Unic de Asigurari Sociale de Sanatate. Daca in Romania exista 11.000 de medici de familie rezulta ca in medie un medic castiga aproximativ 23.600 de euro anual. In Bucuresti, spre exemplu, in 2008 existau 928 de medici in relatiei cu CASMB (Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti), suma totala decontata de acestia fiind de 118,7 mil. lei (32 mil. euro). Dintre acestia doi medici de familie au depasit suma de 20.000 de lei w(5.400 euro) venituri lunare.

In Capitala, venitul minim avut de un medic de familie primar a fost in 2008 de 3.822 de lei lunar (1.038 de euro), iar venitul maxim a fost de 24.400 de lei (6.640 de euro). Ioana David