Cine sunt americanii care ar putea investi 300 mil. $

Autor: Roxana Petrescu 02.03.2010

O companie texana, Lufkin, cu afaceri de peste jumatate de miliard de dolari in domeniul echipamentelor si serviciilor pentru industria petroliera si energetica, ar putea realiza o investitie de circa 300 de milioane de dolari pe partea de echipamente industriale, potrivit unor surse din piata.

Informatia vine in contextul in care la sfarsitul saptamanii trecute, in urma unei intalniri intre ministrul economiei, Adriean Videanu, si ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, reprezentantii Ministerului Economiei au comunicat ca sunt multe companii americane interesate de piata locala si ca "in viitorul apropiat o noua companie americana va urma sa investeasca 300 de milioane de dolari in Romania in domeniul echipamentului industrial", fara a da insa alte detalii. "Discutiile nu sunt chiar atat de avansate. Este vorba despre compania Lufkin, o companie texana, specializata in echipamente pentru industria de petrol si gaze si in cea energetica. Se discuta acordarea unui ajutor de stat, asa cum a fost in cazul Ford", au precizat surse din piata.

Potrivit altor surse din piata, o echipa a Lufkin a vizitat recent Ploiestiul in cautarea unui teren pentru o eventuala investitie.

"Sau interesat acum 23 luni." Interesul firmelor americane a fost exprimat si la inceputul lunii ianuarie de catre ambasadorul SUA la Bucuresti. La acel moment, americanii de la gigantul industrial General Electric au incheiat cu Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavoda, un contract pentru livrarea de servicii de mentenanta.