Transgaz si Transelectrica bat tot pe Bursa. Actiunile au crescut cu peste 30%

Autor: Vlad Anastasiu 02.03.2010

Titlurile transportatorului de gaze naturale Transgaz Medias (TGN) si cele ale transportatorului de electricitate Transelectrica Bucuresti (TEL), singurele monopoluri listate la Bursa, au inregistrat cele mai mari cresteri din piata de la inceputul anului, evolutie deloc caracteristica pentru actiunile companiilor de utilitati.

Actiunile Transgaz au castigat 46%, iar titlurile Transelectrica au urcat cu 37%, in conditiile in care indicele BET a crescut de la inceputul anului cu 16%, iar SIFurile au castigat in medie 21%. Ieri, ambele actiuni au avut cresteri de 67%, pe fondul unei lichiditati ridicate. Pe pietele externe, titlurile companiilor de utilitati au in general evolutii moderate, fara miscari spectaculoase, fiind preferate de investitori in perioade de corectii bursiere pentru caracterul defensiv si pentru rezultatele predictibile, care nu lasa insa loc de surprize.

"Perspectivele de crestere pe titlurile energetice sunt cat se poate de mari, in conditiile in care investitorii au asteptari de la acest sector, pe fondul stirilor cu privire la proiectele de tranzit anuntate de guvern", explica Ovidiu Serdean, broker la IFB Finwest. Si companiile conexe sectorului de utilitati, precum Dafora si Condmag, specializate pe lucrari de infrastructura utilitara, au inregistrat cresteri de peste 25% de la inceputul anului pe Bursa.