Furnizori romani de outsourcing cauta clienti la CeBit

Autor: Magraon Andreea 04.03.2010

Cele 14 companii romanesti care participa in acest an la targul IT&C Cebit din Germania, unul dintre cele mai mari din lume, provin in special din Transilvania si incearca sa gaseasca clienti noi in strainatate, in special pe segmentul outsourcing.

"Ne intereseaza in primul rand piata germana. Dupa SUA, aceasta este tara in care avem cele mai multe contracte", a declarat pentru ZF Sorin Gavanescu, CEO al firmei craiovene IT Six Global, specializate in outsourcing. Cu actionariat 100% romanesc, compania a avut afaceri de 2,1 mil. dolari anul trecut, potrivit lui Gavanescu.

Firmele care participa in acest an la CeBit - dezvoltatori de aplicatii, furnizori de servicii IT si producatori - sunt RomSoft, IT SIX Global Services, MosaIQ Software?Services, GreenSoft, Ropardo, CodeSprins, CS Romania, Pentalog Inet, ForTech, Veda Consulting, Brusch, Ambo Software, Smart Tech International, Sety.

Cea mai mare companie romaneasca de la CeBIT este Pentalog, detinuta de un holding franco-germano-roman, care se ocupa cu dezvoltarea de software la cerere. Cu peste 440 de angajati, compania are avut o cifra de afaceri in 2009 de 13 milioane de euro. In Romania, compania are sedii in Sibiu, Brasov, Iasi si Bucuresti. Statul roman a finantat cu 200.000 de euro participarea la targ a celor 14 firme. "Participarea la targ este finantata de la bugetul de stat prin programul de promovare a exporturilor, care se deruleaza prin Ministerul Economiei", a declarat pentru ZF Valerica Dragomir, director executiv al Asociatiei patronale a industriei de soft si servicii (ANIS). "Scopul principal este atragerea cat mai multor clienti straini. Ne dorim un rezultat pozitiv si credem ca asa va fi in conditiile in care ultimele date arata ca exporturile de servicii au fost cele care au mentinut economia romaneasca pe linia de plutire", a adaugat Dragomir.

Un stand de 9 metri patrati in cadrul CeBit a costat in acest an in jur de 12.000 de euro. In 2009 bugetul alocat de Ministerul Economiei a inclus o cofinantare de 50% pentru deplasarea unui delegat al fiecarei companii, facilitate retrasa in acest an.

Targul anual de la Hanovra asteapta in acest an peste 300.000 de vizitatori, mai putin cu 100.000 fata de anul precedent. La eveniment sunt prezenti peste 4.150 de expozanti din aproape 70 de tari.