Paunescu decide luna aceasta daca dizolva fabrica de mobila Imar Arad

Autor: Ioana David 03.03.2010

Producatorul de mobila mai are doar 160 de angajati fata de 1.400 in 2004.



Actionarii producatorului de mobila Imar din Arad vor decide la finalul acestei luni daca vor dizolva sau nu compania, dupa ce Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) a decis in decembrie dizolvarea "preventiv".

"Imar nu este in dizolvare. Hotararea a fost facuta preventiv, actionarii avand posibilitatea sa faca orice este legal pentru companie. AGA a facut bine ca a aprobat dizolvarea. Ar fi fost mult mai usor sa ne punem in insolventa, insa era o cale fara intoarcere", a spus Mauro Frola, directorul general al companiei. In intervalul din decembrie pana in prezent, compania si-a derulat activitatea, insa la o dimensiune mult redusa fata de anii anteriori.

O piata care s-a prabusit

"Imar este in dificultate, situatie pe care insa speram sa o depasim. Piata s-a prabusit anul trecut. Va fi o redimensionare a activitatii. Se incearca sa se plateasca datoriile, dar Imar nu moare", a mai spus Frola.

El nu a dorit sa precizeze nivelul datoriilor companiei, insa potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante, Imar a avut in 2008 datorii totale de 9 mil. lei (2,4 mil. euro).

Potrivit lui Frola, problemele companiei s-au agravat in primavara anului trecut, cand practic nu au mai existat comenzi. Aproximativ 85% din productia companiei merge la export, in principal pe pietele din Est, unde scaderile au fost de 50%. Anul trecut Imar a avut o cifra de afaceri de 5-6 mil. dolari (peste 3,5 mil. euro), conform lui Frola. Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante, in 2008 compania a avut o cifra de afaceri de 3,8 mil. euro si pierderi de 1,5 mil. euro. Intregul sector de mobila a scazut semnificativ anul trecut, urmand trendul din piata imobiliara, atat producatorii de talie medie, cat si marii jucatori resimtind din plin efectele inca din primele luni. Iar finalul anului a confirmat tendinta.

Liderul pietei, compania Mobexpert, a avut anul trecut vanzari mai mici cu 21% in lei. Nici gigantul suedez IKEA nu a fost ocolit de criza, in 2009 vanzarile fiind mai mici cu 9%. "Suntem in criza de un an si jumatate. Speram ca in urmatoarele sase luni lucrurile se vor indrepta (la nivel economic general - n.red.)", afirma Frola, care adauga ca sectorul de mobila este in dificultate peste tot in Europa.

Seful Imar spune ca vede semnale de revenire a pietei, dupa ce au inceput sa apara si comenzile.

In ultimii ani, cifra de afaceri a scazut puternic

" Daca trendul se mentine, AGA poate sa revina asupra deciziei de dizolvare. Daca nu, probabil ca vor inchide", a mai spus Frola.

In ultimii ani cifra de afaceri a Imar a scazut puternic, de la 11,7 mil. euro in 2004 la 3,5 milioane de euro anul trecut. Si angajatii sunt din ce in ce mai putin. In prezent, compania lucreza cu 164 de oameni, de la peste 1.400 in 2004. Mauro Frola spune ca in ultimii ani au existat atat concedieri, cat si reduceri de posturi ca urmare a investitiilor derulate.

In anii trecuti numele lui Frola a fost legat de firma italiana Landini, interesata de achizitionarea Tractorul Brasov in 2004, preluare care insa nu s-a concretizat.

Pe piata din 1891