„Este putin probabil ca bancile elene sa retraga banii”

Autor: Claudia Medrega 03.03.2010

Bancile din Grecia care au subsidiare pe piata locala ar putea sa retraga capitaluri, in situatia in care ar avea probleme de lichiditate, insa este putin probabil ca vor face acest lucru, deoarece obtin profit in Romania, spune Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

"Lichiditatea ar fi un motiv pentru care bancile-mama grecesti ar putea sa solicite subsidiarelor din Romania sa scoata banii din tara. Insa, nu este rezonabil pentru ca asta ar insemna ca bancile-mama sunt intr-o situatie foarte dificila. Subsidiarele din Romania fac profit si costul de finantare este mai mare in Grecia, dupa cum arata evolutia CDS-urilor", a spus Croitoru, la o masa rotunda organizata de compania de consultanta AT Kearney.

Incertitudinile legate de situatia finantelor publice ale Greciei au limitat accesul bancilor elene pe pietele financiare si pe cele interbancare la preturi rezonabile. Recent mari banci internationale precum Morgan Stanley, Deutsche Bank sau Citibank au atentionat cu privire la riscul contaminarii Romaniei cu problemele din Grecia.

Romania este una dintre cele mai importante piete externe pentru grupurile financiare elene, care au inceput relativ tarziu expansiunea regionala.

Chiar si anul trecut Alpha Bank si Bancpost (controlata de Eurobank EFG) au reusit sa isi majoreze veniturile opera­tionale, in ciuda unor contractii usoare ale finantarilor acordate. Dupa primele noua luni Alpha Bank inregistra un profit brut de 43 mil. euro, in scadere cu 10%. Cheltuielile mari cu provizioanele au avut un impact mai dur asupra Bancpost, care in ciuda unor masuri energice de ajustari de costuri se confrunta cu pierderi. Piraeus a anuntat un profit de aproape 25 mil. euro pe primele noua luni din 2009. Banca nu a facut public si castigul la sfarsitul anului, desi a prezentat informatii privind nivelul activelor, al depozitelor sau numarul anga­jatilor.

BNR mai scade dobanda, dar nu mult

Croitoru a spus ca BNR va continua sa reduca dobanda de politica monetara, dar nu "semnificativ", "spre deza­magirea celor care preseaza banca centrala sa reduca rata cu pasi mai mari". El a mentionat ca opiniile sale prezentate in cadrul mesei rotunde sunt in nume propriu si nu reprezinta parerea BNR.