Un an de boom pe Bursa: curajosii care au revenit pe piata in martie 2009 si-au triplat banii. Cum comentati?

Autor: Andrei Chirileasa 03.03.2010

O sansa rara. Investitorii care au avut curaj sa riste inca de la primele semne ale revenirii Bursei, in martie 2009, au avut ocazia rara de a-si tripla banii intr-un singur an sau chiar de a obtine randamente de 500-600%.



Cu 10.000 de lei investiti in cele zece actiuni din indicele BET, un investitor ar fi castigat in ultimul an 18.000 de lei, o investitie similara in actiuni ale bancilor sau SIF-urilor ar fi adus castiguri de peste 24.000 de lei, iar profitul ar fi putut urca la 60.000 de lei daca se miza pe actiunile Condmag Medias (COMI).

Dupa un 2008 dezastruos pentru investitorii la Bursa si un inceput de 2009 care a naruit sperantele investitorilor de a mai recupera ceva, in martie piata a dat primele semne de revenire. Cei care au avut curajul sa mizeze pe revenirea pietei inca de la inceput, dar si bani, au putut obtine castiguri fabuloase intr-un an, care cu greu vor putea fi egalate in urmatorii ani.

"Am avut clienti care aveau portofoliul ciuruit dinainte si care nu au mai avut curaj sa riste, iar acum le pare rau, si clienti care au riscat, au adus bani noi si au castigat", spune Ciprian Zah, brokerul fratilor Cristescu, care au castigat in ultimul an 5,7 mil. lei mizand pe actiunile Dafora, care au crescut cu 500%. Pentru cei care au investit pe Bursa in 2007 sau 2008 si au prins prabusiri de pana la 90% sau chiar peste ale actiunilor din portofoliu, revenirea din ultimul an nu a facut decat sa mai reduca din pierderi. "Daca luam in calcul banii care au intrat pe minimele de anul trecut, nu prea au mai fost astfel de cresteri pana acum, daca socotim insa situatia din 2008 pana in 2010, situatia nu este la fel de roza", spune Adrian Caramiha, investitor. El crede ca si cei care decid sa investeasca acum in companii atractive vor avea satisfactia unor castiguri semnificative in urmatorii 2-3 ani.

Dupa prima faza de revenire exploziva, investitorii mizeaza acum pe o asezare a pietei si pe domolirea trendului, care se mentine insa pozitiv. "Suntem in faza de inceput a unui noi ciclu economic. Ne asteptam ca in urmatoarele luni datele macro sa se imbunatateasca, iar BNR sa reduca rata dobanzii. Dobanzile mai mici la depozite vor impinge banii spre alte plasamente, iar companiile vor avea acces mai facil la creditare", explica Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management, care a obtinut un randament de 182% cu fondul BT Maxim.