Guvernul de la Atena emite obligatiuni pentru a strange 5 mld. euro

Autor: Cristina Rosca 04.03.2010

Grecia impovarata de datorii a lansat astazi o emisiune de obligatiuni si a urgentat Germania si alti parteneri din cadrul UE sa isi exprime increderea in statul de la Marea Mediteraneeana, pentru ca astfel, pietele financiare sa se calmeze si Grecia sa se poata imprumuta mai ieftin, scrie agentia de presa Thomson Reuters. La o zi dupa ce a anuntat o serie de masuri de austeritate draconice, guvernul a mers pe piete pentru a emite obligatiuni denominate in euro la zece ani, potrivit unui manager de top.

Atena, care are nevoie sa se imprumute 53 mld. euro in acest an, are nevoie urgenta de fonduri pentru a rambursa datoria existenta si pentru a reduce deficitul bugetar record, insa costurile vor fi ridicate.

In cadrul acestei emisiuni prima oferita a fost cu peste 20 de punte de baza peste diferenta dintre randamentul bondurilor germane si cele grecesti din ziua precedenta. Guvernul cauta sa obtina maxim 5 mld. euro din aceasta emisiune, insa comenzile au ajuns la 7 mld. in prima ora de strangere a comenzilor.