Atena joaca tare: mergem la FMI, daca UE nu ne ajuta cu bani

Autor: Andreea Neferu 04.03.2010

Grecia ar putea apela la Fondul Monetar International (FMI) daca partenerii sai europeni nu vor reusi sa ii acorde asistenta financiara nici dupa ce guvernul de la Atena a anuntat cele mai drastice masuri de reducere a deficitului bugetar din ultimele decenii, a declarat premierul grec George Papandreou, potrivit unui oficial guvernamental, scrie Financial Times.

Inca de la aparitia problemelor in Grecia, statele din zona euro s-au opus fervent unui ajutor venit din partea institutiei internationale, care ar putea afecta credibilitatea uniunii monetare.

Guvernul de la Atena pare ca trece cu bine testul pietei, emisiunea de obligatiuni cu scadenta la zece ani prin care executivul spera sa stranga 5 mld. euro fiind suprasubscrisa cu 9,5 mld. euro, potrivit agentiei de presa Thomson Reuters. Randamentul obligatiunilor scoase la vanzare este de 6,39%, in conditiile in care titlurile similare emise de guvernul elen in iulie 2009 poarta un randament de 6,1%.

Cabinetul elen se afla intr-o situatie deloc comoda, dupa ce masurile anuntate miercuri, care includ inghetarea pensiilor, reducerea salariilor din sectorul public, majorarea TVA si a accizelor la tutun, alcool si carburanti ar putea declansa noi proteste sociale.

"Am demonstrat ca putem lua decizii dificile. Asteptam sprijinul Europei, adica obligatiile celeilalte parti a acestui angajament", a spus Papandreou. Comisia Europeana a salutat demersurile Greciei, aratand ca tara se indreapta catre directia favorabila in ceea ce priveste tintele de micsorare a gaurii bugetare si ca poate conta pe solidaritatea Uniunii. "Programul ambitios al Greciei de corectare a dezechilibrelor fiscale este pe drumul cel bun", a spus Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene.

Premierul grec George Papandreou se va intalni astazi cu cancelarul german Angela Merkel, inainte de a merge la Paris pentru o intrevedere cu presedintele francez Nicolas Sarkozy. Germania a apreciat eforturile grecilor de a-si inaspri politicile fiscale insa a anuntat ca subiectul unui posibil ajutor financiar nu va face face parte din agenda de discutii de astazi dintre cei doi oficiali europeni.