Grecia a iesit din vizorul speculatorilor, care acum cauta noi tinte de atacat

Autor: Cristina Rosca 04.03.2010

Dupa ce Grecia a anuntat un nou program de austeritate, investitorii incep sa-si indrepte atentia catre ceilalti "bolnavi" ai Europei, iar unii analisti se tem ca s-ar putea repeta scenariul crizei financiare din SUA, care a inceput cu problemele Bear Stearns si s-a agravat odata cu falimentul Lehman Brothers si nationalizarea AIG.

Este Spania noua Greciei? Sau va veni randul Italiei? Sa fie oare Portugalia?

Grecia a facut public un nou plan de reducere a cheltuielilor si de majorare a taxelor, menit sa tina in frau deficitul bugetar record, plan care a avut efectul unui calmant slab pentru pietele financiare. Cu toate acestea, traderii de pe ambele maluri ale Atlanticului nu sunt insa convinsi ca este suficient, in conditiile in care alte state europene au un nivel ingrijorator al datoriei, scrie The New York Times.

Daca investitorii au primit bine vestea ca Atena va majora taxele si va reduce cheltuielile pentru a economisi 4,8 mld. euro in acest an, analistii au avertizat ca aceasta mutare ar putea fi insuficienta pentru a evita interventia altor state pentru a salva Grecia sau pentru a tine in frau criza care zguduie Europa din temelii si care a trimis in jos moneda unica europeana.

Devin statele noile banci falimentare?

Modul in care temerile se transmit atat de rapid dintr-o capitala in alta aminteste de modul in care a evoluat criza financiara din America, spune Jim Caron, seful unei divizii a bancii Morgan Stanley. "Modul in care oamenii actioneaza pe piete nu este diferit de modul in care au facut-o cu bancile", spune el. "Intai a fost Bear Stearns, apoi a fost Lehman Brothers, si tot asa. Acesta este motivul pentru care oamenii sunt atat de ingrijorati". Intr-adevar, unele banci si fonduri de hedging au inceput deja sa isi indrepte atentia catre alte state puternic indatorate, in special Portugalia, Spania, Italia si intr-o mai mica masura Irlanda.

Rolul acestor traderi a devenit extrem de controversat in Europa si Statele Unite. Divizia antitrust a departamentului de justitie analizeaza daca cel putin patru fonduri de hedging importante au pariat impotriva euro luna trecuta.

"Daca problemele Greciei nu sunt solutionate acum, exista riscul ca piata sa isi concentreze atentia asupra urmatoarei verigi slabe din acest lant", a spus Caron.

Indiferent de ce se va intampla la Atena, criza datoriilor din Europa ameninta sa dezechilibreze balanta de puteri financiare, precum si politice de pe Continent. In conditiile in care Germania si Franta ies din criza ca salvatori, liderii de la Berlin si Paris ar putea ajunge sa dicteze politica fiscala din Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia si Spania.

Problemele nu se opresc aici

In lunile ce vor urma, temerile legate de problemele tot mai mari ale statelor europene impovarate de datorii vor persista, potrivit investitorilor si strategilor. Acest lucru este deosebit de ingrijorator deoarece tarile vestice incearca sa stranga peste 500 mld. dolari in acest an pentru a refinanta datoriile deja existente si pentru a-si "petici" deficitele bugetare record.

Franta si Germania apar ca sustinatorii cei mai importanti ai unui ajutor financiar pentru Grecia, insa aceste state au anuntat cresteri economice modeste si au la randul lor propriile probleme bugetare - deficitul de 6,3% din PIB in Germania si 7,5% in Franta. In randul contribuabililor nu foarte multi "sustin ideea unei interventii salvatoare", a spus Marco Mannunziata, economistul sef al UniCredit.

Cea mai vulnerabila tara in afara de Grecia, potrivit analistilor, este de Spania, care a fost puternic afectata de recesiune. Cu o rata a somajului de 20%, cu un deficit bugetar ce s-a apropiat de 10% din PIB si cu o economie care este de asteptat sa se contracte cu 0,4% in 2010, Madridul ar putea intampina probleme grave daca investitorii intorc spatele unei emisiuni de obligatiuni in valoare de 85 mld. euro ce este asteptata in acest an.

Si Portugalia vecina Spaniei, este vulnerabila. In cazul Irlandei, noile masuri de austeritate adoptate de guvern au pozitionat statul mai bine, dupa ce anul trecut era una dintre principalele candidate la probleme. In cazul Italiei, cea mai mare problema o reprezinta datoriile, raportul datorie publica - PIB fiind cel mai mare din Europa.

Verigile slabe ale Europei

Grecia a avut anul trecut cel mai mare deficit bugetar din Europa si cea de-a doua cea mai mare datorie publica dupa Italia. Anul acesta clasamentul este asteptat sa se schimbe. Daca in cazul Italiei deficitul bugetar de 5,3% din PIB este asteptat sa ramana neschimbat, datoria publica ar putea urca la 116,7%, un nivel alarmant. In cazul Spaniei, chiar daca datoria publica nu va urca la peste 67% potrivit estimarilor CE, cresterea fata de 2009 va fi semnificativa, de 12%. Deficitul bugetar este estimat la 10,1% din PIB, in scadere de la 11,2%. In cazul Portugaliei datoria publica va urca la aproape 85% din PIB, iar deficitul se va mentine la 8%, mult sub cel al Irlandei, estimat la 14,7% din PIB.