Trei sferturi din accidentele usoare merg direct la asigurator

Autor: Ciprian Botea 04.03.2010

Peste 70% din soferii implicati in accidentele usoare produse in a doua parte a anului trecut au recurs la noua procedura de constatare amiabila, prin care pagubitii merg direct la asigurator pentru a incasa banii pentru reparatii fara a mai avea nevoie de un proces verbal de la politie.

Numarul celor care apeleaza la constatul amiabil este in crestere, in ianuarie 2010 ponderea accidentelor usoare care nu au mai fost raportate la politie ajungand la 78% din total. In semestrul doi din 2009 s-au produs circa 210.000 de accidente usoare, potrivit datelor prezentate in cadrul unui seminar organizat de Media Xprimm. Asiguratorii spun ca introducerea acestui sistem in iulie anul trecut a fost benefica pentru ca le permite sa detecteze mai usor eventualele tentative de frauda.

"Constatatul amiabil functioneaza pentru ca asiguratorii pot controla mai bine vinovatia asiguratilor si pot detecta mai usor cererile fictive. In Romania circa 15% din cererile de dauna pe segmentul auto sunt reprezentate de tentative de frauda, triplu fata de nivelul fraudei acceptat la nivel international", spune Liviu Stoicescu, seful Directiei asigurari auto a Omniasig.

In acelasi timp, dupa introducerea sistemului bonus-malus pe segmentul RCA, care penalizeaza soferii care au cauzat accidente in ultimul an, doar 5% dintre asigurati au platit mai mult la reinnoirea politelor.

Sistemul bonus-malus a fost introdus la inceputul acestui an, iar asiguratorii apreciaza ca numarul celor care vor fi penalizati prin scumpirea politelor RCA va creste in perioada urmatoare, in conditiile in care pana acum au fost mai multe probleme cu baza de date care centralizeaza informatiile despre asigurati. Pe de alta parte, ponderea autovehiculelor acoperite la risc de o polita RCA a scazut semnificativ in ultimii ani, ajungand la 73-75% din total in prezent fata de aproape 90% la sfarsitul lui 2006.