Billa intra in alte doua foste magazine ale SPAR

Autor: Mihaela Popescu 04.03.2010

Billa, cea mai mare retea de supermarketuri de pe piata, a deschis ieri doua magazine in orasele Orsova si Medias, in spatii in care au operat pana anul trecut supermarketurile SPAR, care insa au intrat in insolventa. Retailerul a ajuns astfel la 45 de unitati pe piata locala.

In 2009, Billa a mai deschis un magazin pe o fosta locatie SPAR, la Hateg, avand in acest moment semnate contracte pentru alte doua spatii in care SPAR a inchis magazine din cauza problemelor sale de lichiditati, in Arad si Resita. Toate aceste spatii sunt detinute de fondul strain de investitii Morava, cel mai mare partener pe expansiune al retailerului SPAR in perioada 2005-2008. Investitiile Billa in Orsova si Medias pot fi estimate la 2-4 mil. euro.

Magazinele au suprafete de vanzare cuprinse intre 1.200 si 1.400 de metri patrati si un numar total de angajati estimat la peste 50 de persoane. "Am preluat o parte din angajatii operatorului SPAR in aceste locatii", a declarat Sabin Fane, directorul de marketing al Billa Romania.

Operatorul local al supermarketurilor SPAR, detinut de fratii Ioan si Floare Cuc din Arad, a intrat in insolventa la jumatatea lui 2009, iar spre finalul anului a inchis magazinele situate in spatii ale Morava pentru ca nu a putut negocia chirii mai mici pentru aceste locatii.

Fondul de investitii spune ca are de recuperat de la operatorul SPAR datorii de aproximativ 10 mil. lei (2,4 mil. euro), potrivit datelor din tabelul preliminar al creantelor companiei aflate in insolventa.

Retailerul Billa, detinut de grupul german Rewe - al doilea mare jucator din comertul local - si-a planificat dublarea ritmului de expansiune in acest an fata de 2009. Anul trecut, compania s-a extins in total in 9 locatii noi, astfel incat in 2010 ar putea finaliza aproape 20 de proiecte de expansiune, prin investitii ce pot fi estimate la 20-40 mil. euro. Billa a mai anuntat ca va avea in luna martie o alta inaugurare, la Arad, in centrul comercial Atrium Mall dezvoltat de compania Atrium Centers in asociere cu fondul britanic de investitii Dawnay Day.

Reteaua detinuta de grupul Rewe, care mai opereaza la nivel local discounterele Penny Market si magazinele cash & carry Selgros, a avut o cifra de afaceri de aproape 324 mil. euro pe 2008, in stagnare fata de anul anterior, potrivit celor mai recente raportari financiare ale Billa.

Printre cele mai mari lanturi de supermarketuri active la nivel local se mai numara Mega Image, operat de belgienii de la Delhaize, si Carrefour Market.