Romania a prins 4 din cele 43 de proiecte energetice strategice ale UE

Autor: Doina Anghel 04.03.2010

Romania va primi bani pentru 4 proiecte energetice strategice ale Uniunii Europene, finantate in urmatoarele 18 luni cu 240 de milioane de euro. Comisia Europeana a anuntat ieri un numar de 43 de proiecte strategice care vor primi in total 4,3 mld. euro.

"Vreau sa ma asigur ca cetatenii UE vor avea curent electric si caldura in case chiar si in timpul unor intreruperi de aprovizionare", a declarat ieri presedintele CE Manuel Dur"o Barroso.

Romania participa la doua retele de gaz transfrontaliere cu Ungaria, care va permite interconectarea la reteaua de gaze vestica, si cu Bulgaria, care va permite conectarea vecinilor din sud la reteaua noastra de gaze, la proiectul Nabucco si intr-un proiect care sa permita fluxul invers al gazelor in cazul unor intreruperi bruste, de tipul celor care au avut loc in anii trecuti, ca urmare a conflictelor politice dintre Rusia si Ucraina.

"Este vorba de proiecte mai vechi anuntate de cativa ani, pentru care Comisia Europeana va oferi cofinantare, care au fost gandite pentru realizarea unei piete unice de energie prin crearea unor retele de interconectare", a explicat Jean Con stantinescu, presedintele Institutului Roman pentru Studiul Folosirii Resurselor din Energie.

Multe din proiectele europene in domeniul energiei au fost gandite tocmai pentru a reduce dependenta Vestului de gazele rusesti, intre acestea cel mai important este Nabucco, unde Romania este partener, si care va primi de la CE o finantare de 200 de milioane de euro. Romania va mai primi bani si pentru proiectul de interconectare a retelelor cu Ungaria, la care participa companiile SNTGN Transgaz (TGN) si FGSZ Natural Gas Transmission Closed Company Limited, participatia maxima a Uniunii in acest proiect fiind de 16,6 mil. euro.

UE va contribui cu 8,9 mil. euro la interconectarea retelelor de gaze naturale dintre Romania si Bulgaria, proiect dezvoltat de SNTGN Transgaz si Bulgartransgaz EAD.

Romania va mai primi, prin Transgaz, 1,5 mil. euro pentru investitii si echipament care sa permita fluxul invers al gazelor in cazul in care vor interveni interuperi in distributia normala a gazelor.

Milioane pentru retelele de gaz