In ce conditii ar putea incepe AIG/Lincoln un proiect nou de birouri in Bucuresti: 35% dintre chiriasi de la inceput si randament anual de peste 10%

Autor: Cristi Moga 05.03.2010

Sven Lemmes, country manager al companiei de dezvoltare imobiliara AIG Lincoln, spune ca a reinceput sa analizeze oportunitati pentru a achizitiona terenuri pentru proiecte noi, in special de birouri in Bucuresti, dupa ce in urma cu un an compania americana nu se apropia nici de terenuri cu un pret mai mic cu 75% fata de perioada de boom.

AIG Lincoln va finaliza in urmatoarele doua luni primul proiect de birouri al companiei pe piata locala, cladirea Lakeview de pe strada Barbu Vacarescu, realizata in parteneriat cu un fond imobiliar detinut de Dinu Patriciu, in urma unei investitii de 50 de milioane de euro.

"Am reinceput sa ne uitam dupa terenuri in Bucuresti, in conditiile in care proiectul Lakeview este aproape finalizat. Bucurestiul reprezinta o piata destul de mica, astfel ca in ultimii trei ani am vazut aproape toate terenurile bune din oras. Problema este ca majoritatea loturilor sunt pentru proiecte care erau prea mari inca de dinainte de criza. In conditiile actuale de piata acestea sunt cu atat mai mari, iar noi suntem interesati mai degraba de proiecte mici, de 8.000-10.000 de metri patrati", a declarat pentru ZF directorul firmei americane.

In piata spatiilor de birouri au inceput in prima parte a anului sa apara si primele vesti bune, dupa un an 2009 aproape dezastruos in ceea ce priveste inchirierile sau inceperea unor proiecte noi. O serie de companii precum Rompetrol sau Transelectrica au semnat noi contracte de inchiriere, in timp ce reprezentantii Raiffeisen au anuntat ca sunt in cautarea unui teren pentru realizarea unui proiect propriu.

Chiriile au scazut insa foarte mult, dar proprietarii unor imobile de clasa A situate in apropierea statiilor de metrou Piata Victoriei, Aviatorilor sau Aurel Vlaicu continua sa solicite chirii lunare de 16-18 euro/mp sau chiar mai mult.

"Fara un nivel al preinchirierilor de cel putin 35% si un randament anual substantial mai mare de 10% nu am incepe niciun proiect in perioada asta", a mai spus reprezentantul AIG/Lincoln.

Din inchirierea proiectului Lakeview in care, potrivit informatiilor din piata, in urmatoarea perioada se vor muta firmele Colgate-Palmolive, PricewaterhouseCoopers si Royal Bank of Scotland, AIG Lincoln si Black Sea Global Properties (fond detinut de Dinu Patriciu) vor obtine venituri din chirii de aproximativ 5 milioane de euro anual, respectiv un randament de 10%, tinand cont de nivelul mediu vehiculat al chiriilor.

"Mai avem de inchiriat etajul 14, ultimul, cu o suprafata de circa 760 de metri patrati, pe care cerem o chirie de 18 euro/metrul patrat si un contract pe o perioada de cinci ani. Este spatiul cu cea mai buna priveliste si poate fi suficient pentru o firma de avocatura, de publicitate sau de consultanta."

Lakeview are o suprafata inchiriabila de 24.000 de metri patrati, astfel ca gradul de inchiriere este de aproape 97%. AIG Lincoln isi va muta, de asemenea, sediul in aceasta cladire, insa din pozitia de chirias

intr-un spatiu contractat anterior de o alta companie, care a decis sa subinchirieze.

Finalizarea cladirii a prezentat o intarziere de peste trei luni, fapt ce nu a afectat insa clauzele contractuale acceptate cu chiriasii.

"Niciunul dintre chiriasi nu a decis sa plece si nici nu au fost renegociate chiriile agreate initial. Bineinteles, aveam in contracte stipulate clauze de penalizare pentru intarziere", a mai spus germanul Lemmes, fara a intra in detalii.

AIG Lincoln are in biroul din Bucuresti 21 de angajati, jumatate dintre acestia activand in zona de property management (administrare a proprietatilor), in care firma intentioneaza sa preia noi contracte.

"Vrem sa ne extindem pe partea de property management pentru a putea furniza servicii unor chiriasi internationali care doresc sa fie asistati de aceeasi firma pe toate pietele din regiune."